Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Египетски политици призовават Европа за съдействие срещу Мюсюлманското братство

23 Април 2014 / 19:04:55  Анастасия Балездрова
721 прочитания

Месец преди президентските избори в Египет, които се очаква да сложат край на преходния период след падането на режима на Хосни Мубарак през януари 2011 и свалянето от власт на Мохамед Морси през юни миналата година египетски политици започнаха кампания в Европа с цел да представят „реалната ситуация в страната”.

Първата спирка на в това пътуване  бе Атина. Около 20 представители на партии, политически движения, хора от сферата на изкуството и медиите пристигнаха дадоха пресконференция пред местните медии в сградата на посолството на Египет.

„Решихме да представим реалната ситуация в страната ни, защото смятаме, че информацията, която се разпространява от тях е изопачена”, заяви председателят на политическото движение Истиклал Ахмед Елфадали. По думите му дезинформацията е дело на Мюсюлманското братство, „което се финансира с милиони долари от Катар за да продължи терористичната си дейност”.

Членовете на делегацията се обединиха около мнението, че емирството финансира щедро ислямистите в изпълнение на нареждания на САЩ. По думите им Вашингтон цели да унищожи всички арабски държави и има подкрепата на други страни като Израел и Турция. „Финансирането идва от Турция, Израел и Катар, а трафикът с хора и оръжия се извършва от Либия, Газа и Судан. В същото време Мюсюлманското братство тероризира гражданите на Египет, независимо от това дали са християни или мюсюлмани”, посочи говорителят на партията Тагамо Набил Заки.

Бившият министър на труда Камал Абу Еита заяви, че се е отказал от министерския пост по собствено желание, за да подкрепи революцията и да продължи да се бори сред протестиращите граждани. Подчерта обаче, че подкрепя актуалното правителство в Кайро и неговите решения и действия.

 „Днес животът в Египет постепенно се стабилизира. Гражданите на Египет научиха своите права и поискаха от правителството страната да се демократизира. Когато то не успя хората не се поколебаха и начело с младежите през юни миналата година излязоха отново на улицата със същото искане. Междувременно успяхме да приемем една нова конституция, която въведи много промени: премахна много дискриминации, ограничи на пълномощията на президента, увеличи тези на парламента, подсигури, че всеки египтянин може да гласува само веднъж на изборите. Призоваваме Европа да ни помогне да се справим с организирания тероризъм в страната и да направим последната стъпка на „пътната карта” за излизането на Египет от този преходен период”, допълни Абу Еита.

След Гърция делегацията ще посети Германия и Швейцария, а една друга група от политици и общественици ще проведе обиколка със същата цел във Франция, Холандия и Австрия.

Категории: Политика Египет президентски избори Мюсюлманско братство Катар Европа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus