Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Едва 3% от подпалвачите получават присъда

12 Юни 2014 / 14:06:13  GRReporter
601 прочитания

В Гърция подпалвачите на гори, частни фирми и жилища, рядко биват осъдени и то главно заради получаване на застраховка. От първоначално обвинените за предизвикване на унищожителни пожари в горите, едва 3% получават присъда. За предизвикани пожари в жилища, фирми и т.н., присъда получава един на всеки 172 (или около 0,6%). Кой е виновен за това? Основно недостатъчните или некоректни данни, които представят в съда повечето следователи в Противопожарната служба.

Това са изводите на Адрианос Гурбацис, бивш заместник-началник в Пожарната, юрист и специален следовател, които той представя в своето мащабно проучване, свързано с данните на министерството на правосъдието за справяне с умишлените пожари. Тези изводи придобиват особено значение в началото на лятото, което се очертава като доста „проблематично“ предвид липсите във въздушните средства и изобщо цялото техническо оборудване за борба с пожарите. Трябва да се отбележи също така, че област Атика е районът с най-много умишлени пожари, а в същото време и с най-големият брой останали ненаказани подпалвачи.

Проучването, в което са включени и окончателните данни на правосъдното министерство, се отнася до периода 2000-2010. В рамките на този период в Гърция са регистрирани общо 341 693 пожара, от които 224 708 – градски (65,8%) и 116 985 – в  селски и горски райони (34,2%). При тези пожари извън градовете са били изпепелени общо 6 145 817,3 декара земеделски земи и горски площи.

Не е било възможно да се установят причините за предизвикването на 202 367 пожара (59,22%) от общия брой. При останалите на небрежност се дължат 85 954 (25,15%), а 30 107 (8,81%) са били предизвикани умишлено. В резултат от разследването на причините за пожарите от страна на компетентните следователи в Пожарната служба, както и на Гръцка полиция, на правосъдието са били предадени общо 116 061 обвиняеми, сочени за подпалвачи (с умисъл или поради небрежност).

В крайна сметка обаче са осъдени едва 2 233 души, от които 2 002 мъже (89,7%) и 231 жени (10,3%). Възрастовата група с най-много участие в умишлени пожари (25,3%) е тази на 45-59-годишните.

По-нататъшният анализ също е впечатляващ. От всички региони в страната област Атика е районът с най-много умишлени пожари, като съответният индекс достига 210 на 100 000 жители, и с най-голям брой градски пожари (224 на 100 000 жители). Въпреки това тук е отчетен най-малкият процент осъдени, т.е. 0,2 души на 100 000 жители, за случаите с предизвикан градски пожар, и 0,5 души на 100 000 жители за случаите с предизвикан горски пожар.

Най-голям процент осъдени за предизвикване на умишлен пожар е отчетен в Йонийските острови, Континентална Гърция, на полуостров Пелопонес, в областите Епир и Тракия.

И така, според изводите от мащабното проучване на Адрианос Гурбацис, едва един на всеки 172 обвиняеми за умишлен пожар (с умисъл или поради небрежност) бива осъден. Това може да се изрази по следния начин: на всеки 714 градски пожара в Гърция има един осъден, и на всеки 61 горски или земеделски пожара има един осъден.

Също така от проучването става ясно, че докато средният брой на пожарите (градски или горски) намалява, при умишлените пожари се наблюдава тъкмо обратното явление – техният брой се увеличава.

Що се отнася до безнаказаността на подпалвачите, в своето изследване Адрианос Гурбацис отбелязва: «Изглежда служителите на компетентния разследващ орган не са достатъчно и подходящо обучени и естествено нямат необходимия опит. Разбира се, за престъпленията, свързани с предизвикването на умишлени пожари, част от отговорността може би е и на редовните следователи, защото след предварителното следствие именно те извършват основното разследване, и съдебните преписки не са в достатъчна степен свързани с необходимия доказателствен материал, който би довел до произнасяне на осъдителна присъда срещу обвиняемите за тези престъпления».

Също така се посочва, че «не само броят на осъдените за предизвикване на умишлени пожари е много малък, но и присъдите, които са получили те, са минимални».

Непроменена остава картината с високия процент «психически здрави» подпалвачи, и така по естествен път бива опроверган митът, битуващ в обществото, че «пожарите биват предизвиквани предимно от психически болни» и пиромани...

 

 

Категории: умишлени пожари подпалвачи присъди Противопожарна служба проучване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus