Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Единственият възможен изход са нови избори

09 Май 2012 / 15:05:16  Анастасия Балездрова
987 прочитания

За втори ден мандатът за сформиране на кабинет се намира в ръцете на лидера на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас. След категоричния отказ на Андонис Самарас да участва в кабинета при поставените условия възможността Гърция да се сдобие с мечтаното правителство на Левицата е нереална.

Въпреки това той продължава да разнася мандата и провежда срещи със синдикални и обществени организации, които нямат нищо общо със срещите за съставянето на кабинет. Преди малко стана ясно, че Алексис Ципрас е поискал да се срещне с новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд, без да е ясно в качеството на какъв ще се представи пред него.

Наблюдателят – социолог Георгиос Сиакандарис коментира за GRReporter, че „Алексис Ципрас прави каквото може, за да се покаже коректен към идеите и принципите си. Прави непрекъснато грешки по отношение на бъдещето на страната, но в същото време трупа точки сред гръцките граждани, защото се показва като чист политик, който вярва в това, което е казал. Всички неща, които се чуха от страна на партията и най-вече изявленията на депутата Димитрис Стратулис, че възнамеряват да национализират банковите депозити на хората са много опасни. Алексис Ципрас играе една много лоша игра за страната”.

Според социолога позицията на Андонис Самарас е била по-ясна от тази на лидера на ПАСОК във връзка с призива на лидера на СИРИЗА към тях да оттеглят подписите, които поставиха под меморандума за икономическа помощ. „Отговорът на лидера на Нова демокрация беше категоричен, когато му заяви, че оттеглянето на подписа на практика означава разпадане на страната”.

Какво ще се случи? „Мисля, че опитът на Алексис Ципрас да сформира правителство няма да успее. Парламентарно мнозинство няма, така че смятам, че единственият възможен сценарий са изборите. Те ще се проведат вероятно на 17 юни. Всичко останало, което се случва в момента, докато страната се намира в толкова тежко състояние са много опасни за бъдещето й игри”.

Георгиос Сиакандарис изрази опасенията, че в следващата изборна надпревара резултатите може да бъдат още по-лоши за европейската перспектива на Гърция. „Не изключвам възможността СИРИЗА да бъде първа по получени гласове партия”, посочи той.

„Нещата ще се усложнят още повече. Мисля, че сега срещу Алексис Ципрас ще бъдат отправени нападки от всички страни. Не съм сигурен обаче дали вместо да намалят неговото влияние, те няма да му дадат още по-силен тласък. Освен ако не се осъществи един друг сценарий – сплотяването на дясноцентристките сили от Андонис Самарас срещу „опасността” СИРИЗА и нейните взривоопасни идеи. Ако този сценарий се осъществи може да има покачване в процентите на Нова демокрация. Всичко това най-вероятно ще намали още повече потенциала на ПАСОК и партията може да падне под 13 на сто от гласовете. Ако това се случи, ще трябва да очакваме създаването на нови политически формации в лявоцентристкото и социалдемократическото пространство”.

Категории: Политика Алексис Ципрас мандат кабинет политически игри сплотяване на дясноцентристките сили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus