Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един обичаен ден на „Евелпидон”

05 Януари 2010 / 17:01:36  GRReporter
888 прочитания

Кремена Куцуку

Въпреки явно все още продължаващата и през тази седмица по-празнична програма на министерства, политически сдружения и институции, дворът на съдилищата на улица Евелпидон гъмжи от хора. Десетки са сградите, в които се помещават съдебни зали. Съдебни състави, състоящи се от един, три или повече членове разглеждат планираните дела. Следователи разпитват нарушители на закона, прокурори отправят обвинения.

Съдебните заседания са публични. Всеки, който желае може да проследи развоя на даден процес. В зала за граждански спорове тече дело срещу служител на частна фирма – шофьор на камион. Той е обвинен, че не е опазил добре товар на компанията, защото е паркирал на неподходящо място поверения му автомобил, в резултат на което стоката е била открадната. От фирмата искат водачът да възстанови 120 000 евро. Неговият адвокат се опитва да договори по-ниска сума. Съдията пита водача дали може да плати. Той казва, че очаквал в близко бъдеще изплащането на старо задължение. Шофьорът е поел отговорността за загубената стока и казва, че вероятно ще успее да плати за загубата, но не в брой, а с чек. Жестикулира с ръце, крещи. Съдията му казва да замълчи и той сяда послушно на стола. Идва ред на свидетелите. Първа е счетоводителката на фирмата. Приближава мястото на съдията, застава срещу него и се заклева да казва истината като поставя дясната си ръка върху Евангелието. Показанията й са в ущърб на водача. Вторият свидетел по делото очевидно е другар на виновника. Защитава го по братски и приятелски споделя на съдията, че е трябвало двете страни да се разберат помежду си, ама не успели и затова сега се стигнало дотук. Той обаче вярвал в професионализма на обвиняемия и затова дошъл чак от Солун днес, за да го защити.

Междувременно в залата постоянно влизат и излизат хора. Не става ясно дали имат пряко отношение към конкретния случай или просто минават. Едночленният съд не взема окончателно решение. Отлага за понеделник. Адвокатът на обвинението не е доволен, този на защитата е по-скоро удовлетворен. Обвиняемият изглежда угрижен, създава впечатлението, че и насън ще брои огромни суми за възстановяване на загубата. „Какво да се прави”, отсича и излиза.

Съдията отпива от чаша вода и поема въздух. Влизат следващите…

Категории: съдилища Евелпидон съдебен процес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus