Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един милиард евро на година са щетите от контрабандата с горива

03 Септември 2014 / 09:09:13  GRReporter
675 прочитания

Един милиард евро на година достигат щетите от контрабандата с горива. Ситуацията с контрабандата на горива е известна от години, но ловките нарушители винаги намират нови начини да се възползват от липсата на същински контрол и да печелят на гърба на държавата и данъкоплатците.

Вестник „Етнос“ посочва 6 начина за незаконна продажба на бензин, дизелово гориво, гориво за отопление и корабно гориво:

Дизелово гориво за автомобили вместо за отопление

Това е нов номер, използван от нарушителите, за да заобиколят препятствието с изравняването на специалните данъци върху потреблението. По този начин те могат да купуват с 23% по-евтино, тъй като ДДС се приспада. Освен това прекарват разходите за покупката на гориво като разходи на фирмата, извличайки двойна полза.

Дизелово гориво за отопление вместо за автомобили

Когато единният данък върху потреблението на първия вид гориво бе по-нисък от данъка на втория вид, фирми, земеделци и други контрабандисти използваха горивото за отопление за своите автомобили или земеделски машини.

Използване на корабно гориво

Корабното гориво не се облага с данъци, и цената му е около ½ от цената на дизеловото гориво за автомобили. Така вместо да зареждат корабите, контрабандистите изпращат горивото на сушата.

Виртуален износ

Нарушителите товарят цистерни или танкери за чужбина, а впоследствие имат грижата сответните документи да бъдат подпечатани в митниците за внос/износ, без горивото изобщо да напуска пределите на Гърция. След това продават горивата необлагаеми и печелят от данъците.

Примеси в бензина

Добавят в бензина химически продукти като метанол, толуол и разтворители.

Манипулирани бензиноколонки

Собствениците на бензиностанциите манипулират софтуера на бензиноколонките ограбвайки клиентите при зареждането на автомобилите им, в резултат на което потребителите плащат за количества гориво, които никога не са влезли в резервоара на колата им.

 

 

Категории: контрабанда горива нарушители данъци дизелово гориво
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus