Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Economist Inteligence Unit: Пазарите няма лесно да се успокоят

29 Април 2010 / 13:04:03  GRReporter
1848 прочитания

“Финансовата помощ за Гърция ще дойде навреме и за 2010 година тя няма да има проблеми с кредиторите си. Междувременно пазарите ще наблюдават реформите в страната, но според нас няма лесно да се успокоят. Цената на финансирането на страната ще се запази относително висока и за 2011 и 2012 година”, заяви Меган Грийн, анализатор за Гърция в Economist Inteligence Unit. 14-тата кръгла маса на списание Economist и гръцкото правителство бе открито снощи с реч на премиера георгиос Папандреу, а днес работата му продължава с участието на министри, банкери, бизнесмени, учени, политици.  Факт е пакетът мерки, предприет от правителството за намаляването на дефицита, но конкурентноспособността е все още много ниска. Безработицата е 11,3%, което е значително увеличение. Няма да има ръст на инвестициите. Кризата засяга дори традиционно добрите отрасли за Гърция като туризма и корабоплаването. Съмненията за платежоспособността на страната ще останат и в дългосрочен план. Кога Гърция ще е в състояние да върне заетите от еврозоната пари не е ясно. Икономически ръст се очаква чак през 2012, но той ще е слаб, са предвижданията на Меган Грийн.
     “Виждам драматична промяна в гърците. Никога не сме имали толкова много хора на сутрешна сесия”, отбеляза на шега Даниел Франклин, отговорен редактор на сисание Economist. Според него ситуацията около Гърция е много динамична, това, което е било немислимо вчера, днес вече е реална възможност. Според него преди време разговорите за разпадането на еврозоната бяха извън всякакъв дневен ред, но днес това е една от многото възможности. Той припомни, че Гърция търгува интензивно на Балканите и кризата може да има последици и за тези страни. “Това са бивши комунистически страни, в които гръцките компании имат много енергична иконимическа роля. България, Румъния, Македония, Албания зависят в голяма степен от гръцките инвестиции. 10% от експортът на България идва за Гърция и там също може да се очаква някакво сътресение. България се опитва интензивно да търгува с Гърция”, заяви Даниел Франклин.
    “Много политици вече изразяват желанието Гърция да напусне еврозоната за определен период от време и след това да бъде приета отново. Но в момента няма законов механизъм, по който една страна да бъде изгонена от еврозоната. Други твърдят, че излизането от еврозоната трябва да се съпътства с излизане от ЕС”, смята Лаза Кекич, регионален директор за Централна и Източна Европа, директор на службата за прогнозиране на националните икономики на Economist Inteligence Unit. Според него инвестициите на гръцките банки на Балканите са относително малки и в момента няма смисъл от изтеглянето им от тези страни. Но ако ситуацията в Атина продължи да се влошава, не е изключено те да започнат да се изтеглят от там. “Кризата е една възможност за катарзис така, че гърците да се откажат от лошите си навици, най-вече в обществения сектор и да си възвърнат доверието, но това ще е бавен процес. Когато нямаш растеж и с падащ БВП това става още, още по-трудно”, предупреди Лазa Кекич.

Категории: Economist прогнози за гръцката икономическа кризаПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus