Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Джон Чен се бори за оцеляването на BlackBerry

29 Ноември 2013 / 11:11:18  Иван Петков
2502 прочитания

Знаете ли, че първоначалната идея за операционната система Android, която в момента владее над 80% от пазара на смартфони, не е била да конкурира iOS на Apple, а BlackBerry? Нещо повече - Android е замислен да работи на устройства, подобни на BlackBerry, които имат клавиатура, но нямат сензорни възможности за работа с пръсти. По това време излиза iPhone и променя всичко, но това е друга история.

Искам да ви представя един от пионерите при смартфон устройствата и дългогодишен лидер на корпоративния пазар на умните телефони - компанията BlackBerry, която дълги години се наричаше Research In Motion (RIM). Устройствата, с които е известна по цял свят са познати под името BlackBerry (къпина в превод). Името е избрано от маркетинговата компания Lexicon Branding, заради формата на клавиатурата на първите телефони на компанията, чиито бутони напомняли зърната на сладкия горски плод.

Интересен факт в историята на компанията е, че през почти цялото си съществуване, тя е ръководена от двама изпълнителни директори - Майк Лазаридис и Джим Балсили. За тях казват, че са като двете страни на една монета. Майк Лазаридис е техническият гений, а Джим Балсили е човекът зад търговската част. 

Михаил " Майк " Лазаридис ,  (на гръцки: Μιχαήλ ( Μιχάλης ) Λαζαρίδης ; роден 14 Март, 1961 ) е гръцко - канадски бизнесмен , инвеститор в квантови изчислителни технологии, както и основател и заместник-председател на BlackBerry. През 1999  основава Периметър институт за теоретична физика . Той е и бивш ректор на Университета на Ватерло и офицер на Ордена на Канада. Като страстен застъпник за силата на наука  като средство за подобряване и промяна на света , през март 2013 основа Quantum Valley Investments заедно с приятеля си от детинство и BlackBerry съосновател Дъглас Фреджин.  Целта им е да предоставят финансов и интелектуален капитал за по-нататъшното развитие на откритията в квантовата информационна наука.  Със състояние от 800 милиона долара (към юни 2011 г.) , Лазаридис бе класиран от Форбс като 17-тия най-богат канадец и 651-ви в света.

 

Представям ви историята на компанията в следната инфографика:

Факт е, че компанията, подобно на Nokia, друг гигант при мобилните технологии, не успя да се адаптира към революцията, която iPhone и нововто поколение смартфони донесоха на пазара. Друга допирна точка можем да открием в думите на Майк Лазаридис и вече бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър по отношение на iPhone - и двамата изразяват своето открито недоверие в успеха на устройството на Apple. Лазаридис е човек на фактите и на технологиите и критиките му са насочени главно в тази посока. По онова време той изказва съмнение, че телефон, който има над 700 MB операционна система и има нужда от постоянна връзка с интенет, за да функционира както е проектиран, би бил успешен. Според съоснователя на BlackBerry, iPhone би бил много скъп за изработка, тежък за работа и би блокирал мрежите на операторите. И той не е далеч от истината. Първият iPhone наистина е с доста орязани функционалности и наистина предизвиква недоволството на клиенти и оператори заради ползването на интернет - първите, заради големите сметки, а вторите, за ради претоварване на мрежата им. Но технологиите се развиват с голяма скорост и в крайана сметка се оказва, че Стив Джобс e бил прав. Очевидно логиката на днешния ден не е успешна стратегия за развитието на бизнеса. А това е горчив опит, с който в BlackBerry са наясно.

Какво прави компанията успешна? Ами това са факторите, които в последствие я подвеждат. BlackBerry предоставят собствена сигурна инфраструктура, която се приема много добре от компаниите. Сигурността и защитата на вътрешната информация е една от темите, които силно вълнува корпоративния сектор. Пощенската услуга и интеграцията с различни бизнес системи са от предимствата, които правят от BlackBerry едноличен лидер в корпоративните мобилни решения. В тази връзка трябва да споменем, че при разразилия се скандал за подаване на данни към разузнавателни учреждения на северноамериканския континент, BlackBerry официално заявиха, че те не са подавали такива и криптираната им мрежа е трудна за подслушване. Всичко това, в комбинация с физическа клавиатура и голям екран, правят от BlackBerry изключителен бизнес телефон.

Торстейн Хайнс

Проблемите идват, когато iPhone и Android стават толкова популярни сред частните клиенти, че компаниите започват все по-често да позволяват на своите служители да използват телефони с тези две платформи. Никой не обича да носи два телефона. BlackBerry започват стремително да губят клиенти. След неуспешните опити да се намеси на пазара на потребителски устройства, компанията е изправена пред голяма криза. Най-голямата в своята история. След най-големите загуби в своята история и небивали съкращения на персонал, беше освободен от своя пост изпълнителният директор Торстейн Хaйнс. Бордът на директорите потърси човек, който има опит в кризисните ситуации и изправянето на крака на закъсали компании. Такъв откриха в лицето на Джон Чен.  Чен стана известен като шеф на софтуерната компания Sybase, която беше придобита от SAP през 2010 срещу няколко милиарда долара. Новата му работа се определя като самоубийствена мисия в индустрията.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus