Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Дъжд, сълзотворен газ и коктейли молотоф за новия пакет мерки

07 Ноември 2012 / 19:11:19  GRReporter
2458 прочитания

Виктория Миндова

За втори пореден ден хиляди хора се стекоха на централния атински площад Синтагма, за да протестират срещу финансовите ограничения от 13,5 милиарда евро, които депутатите трябва да одобрят тази нощ. Както обикновено, не липсваха сблъсъци между демонстрантите и полицията. Протестите бяха съпътствани и от 48-часова стачка, обявена от двата най-големи гръцки синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ, която на практика парализира страната за два дни.

Във втория ден на протестите в Атина хората, решени да участват на митинга срещу мерките на площад Синтагма бяха подготвени за сблъсъци с полицията. Още в електрическия влак по посока на столичния център можеше да се видят млади и стари, които държаха маски за лице, предпазни шапки и очила за сноуборд – все средства, които предпазват очите от действието на сълзотворния газ. На групички или по отделно хората се предвижваха пеш от площад Омония до парламента, защото по нареждане на полицията столичното метро не спираше нито пред Атинския университет, нито на площад Синтагма.

Началото на митинга бе обявен за 17 часа. Много хора и представители на синдикални организации бяха пристигнали по-рано пред парламента, в който цял ден текат разгорещени обсъждания преди крайното гласуване на пакета за фискална консолидация. Викове, песни и скандиране на антимеморандни стихчета се чуваха из целия площад, докато тълпите от хора прииждаха от различни краища на града. Не липсваха и познатите от фестивали и панаири подвижни колички със сандвичи и шишчета, които се грижеха да не огладнеят протестиращите.

Общият дух в началото на митинга беше приповдигнат, както е обичайно. Ентусиазмът бързо започна да се изпарява, когато час след началото на събирането заваля силен дъжд. Въпреки това хората не се разотидоха. Бяха подготвени с чадъри, дъждобрани, качулки и шапки. Най-активни бяха синдикатите на служителите в кметствата и общините, които по-рано в същия ден нахлуха в министерство на държавната администрация. Те стигнаха до петия етаж на сградата. На него се намира офисът на ресорния министър, за да го заплашат, че ако не оттегли съкращенията на заплатите им, ще продължат активните стачни действия безсрочно.

Недоволството на простиращите натрупаното от водената политика започна да ескалира. Различни групи хора подскачаха, викаха, а други започнаха да се скупчват пред полицейските отряди и започнаха да ги предизвикват. Някои от тях бяха обикновени граждани, други се отличаваха по дрехите или знамената като поддръжници на анархистичните организации.

Група работещи в държавния сектор пееха познатата от последните две години песен “Вземете си Меморандума и се махайте оттук”. Други използваха по цветущи изрази, които описваха днешната държавна власт като германски окупатори. “Да се ... Германия, да се ... еврото. Взимайте си багажите и се махайте от тук”, крещяха в посока към парламента протестиращите.

Два часа след началото на протеста, дъждът на Синтагма се усилваше. Нито специалните полицейски части за борба с гражданските размирици предприемаха акция за “разчистване” на площада, нито анархистичните групи ги провокираха с нападения или коктейли Молотов. Двете страни се гледаха в пълна бойна готовност, но без да влизат в акция.

“Полицаите чакат докато дъждът спре. Докато вали сълзотворният газ няма действие. Ще трябва да направо да бият”, обясни пред GRReporter стар противник на всякаква държавна власт, докато всички чакаха нещо да се случи. И случката не закъсня.

Малко преди седем и половина дъждът затихна и тълпи от хора започнаха да се предвижват по посока на хидравличната врата, която пази входа на парламента. Първите газови бомби избухнаха по посока на полицейските отряди. Те веднага отвоговориха със сълзотворен газ, който започна да разпръсва първите редици на протестиращите. От мегафоните се чуваше “Не отстъпвайте! Запазете протестния блок!”.

В същото време полицията отвори хидравличната врата, от която започнаха бавно да настъпват два бронирани камиони, които разпръскват тълпата с водни струи. От блока на анархистите изхвърча петролна бомба, която подпали частично лявата гума на един от камионите, но огъня беше потушен бързо. За по-малко от 30 секунди Синтагма потъна в сълзотворен газ, от който вече не можеше да се види ясно осветената сграда на Народното събрание. Хората се душаха, кашляха и тичаха към долната част на площада, за да могат да се предпазят от отровния дим. След като по-голямата част от обикновените протестиращи се бяха оттеглили, полицията пусна в действие водните струи, за да разубеди решените на революция да оставят действията си за друг ден.

Членовете на анархистичните организации бяха добре подготвени за развитията, които последваха. За разлика от друг път обаче, на този митинг много хора ги подкрепяха. Ако в други случаи обикновените недоволни от политиката на правителството молеха момчетата в черно да не развалят мирните протести, то този път се чуваха ръкопляскания и одобрителни викове към групите, които се противопоставяха на полицията.

От поредния протест в Атина изглежда, че наистина мнозинството от гърците не искат европейската помощ. Като извод от това наблюдение е логично да се стигне до заключението, че може би е по-добре тя да не се налага на народа. Случаен човек в метрото на връщане от горещата точка даде друг поглед върху нещата. “Тези, които се събират на Синтагма не представляват цяла Гърция. Това са организираните в синдикати и от други богопомазани организации, които последни ще пуснат кокала”.

Категории: нов пакет мерки финансови ограничения гръцки парламент площад Синтагма протести сълзотворен газ коктейли молотоф
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus