Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Двойно земетресение разтърси Атина

18 Ноември 2014 / 08:11:23  GRReporter
1602 прочитания

Двойно земетресение разтърси във вторник през нощта Атина и околностите й. Пърият трус бе регистриран в 1,05 часа, а вторият в 1,09 часа, и двата бяха с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер.
    Според Геодинамическия институт на Атинската обсерватория и според катедрата по геофизика на Аристотеловия университет в Солун епицентърът се намира на 76 километра северно от Атина и 23 километра северозападно от Халкида. Огнището е на малка дълбочина, според сеизмологът Евтимиос Леккас то е част от южната част на Аталандис - огнище, пораждало и други земетресения и познато на учените.
    Следсеизмичната активност е много интензивна, в порядъка на 3,8 и 3,9 по скалата на Рихтер. Трусовете са усетени силно в цялата област Атика, но и в областите Виотия и Тесалия.
    Директорът на Геодинамичния институт към Атинската обсерватория Акис Целендис обаче не изключи ново силно земетресение от същото огнище. Той предупреди хората да бъдат внимателни, защото областта е силно сеизмична и е пораждала големи трусове в миналото. Според него огнището не принадлежи на южната част на Аталандис.
    Засега няма данни за пострадали или за материални щети.
    Очаквайте подробности.

 

Категории: двойно земетресение Атина Халкида Аталандис Атинска обсерватория Геодинамически институт Аристотеловия университет в Солун катедра по геофизика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus