Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двете големи пристанища трябва да бъдат продадени

26 Януари 2013 / 15:01:01  GRReporter
2024 прочитания

Международният мореплавателен съюз се присъедини към противниците на отдаването на гръцките пристанища на концесия и се обяви за тяхната продажба. В момент, когато поне двете най-големи пристанища в страната (Пирея и Солун) попадат под интереса на големи мореплавателни холдинги от целия свят, а решението на Държавната служба за експлоатация на частната държавна собственост трябва да бъде взето скоро, президентът на Международния мореплавателен съюз Янис Хатзиантониу заяви, че е са за приватизирането им. „Що се отнася до планираната приватизация на пристанищата в Пирея и в Солун, становището на Съюза е „за” приватизацията на службите-доставчици на пристанищни услуги, която трябваше да стане по-навреме и без закъснение”, заяви Хатзиантониу.Той подчерта, че пристанищата не трябва да бъдат разделяни на части,които да бъдат продавани по отделно, а всяко пристанище да бъде продадено на една компания, определена след международни конкурси.

На противоположното становище са източници от Министерството на мореплаването, които твърдят, че според задълженията на Гърция по меморандума експлоатацията на пристанищата трябва да стане главно чрез концесии. От правителството обаче избягват подробностите и само споменават, че много фирми са изразили интереса си и че Службата за експлоатация на частната държавна собственост ще вземе крайното решение. Що се отнася до интереса на фирма Cosco да участва в конкурса за придобиване на контролния пакет акции на пристанището в Пирея, министърът на финансите Янис Стурнарас лаконично отбеляза само, че Cosco са изразили интерес за разширяване на инвестициите си в пристанището.

Клиентите на пристанището поискаха вчера от генералния секретар по пристанищата на Министерството на мореплаването Костас Мундзурис правителството незабавно да прибегне към приватизация на пристанищата, след като вече е загубено ценно време заради тясното сливане на пристанищата и държавата, което е довело до забавено развитие и закъснели инвестиции. Примерът, който те приведоха е управлението от фирма  Cosco на втори кей на товарното пристанище. Отбелязаха, че големите инвестиции в строителни работи, новата за гръцката действителност организация и функциониране на пристанището дават вече плодове.

Янис Хатзиантониу  подчерта, че гръцките пристанища трябва да предоставят  съвременни услуги за бързото и  нормалното придвижване на товарите, висока производителност, намаляване на времето за обслужването, сигурност, прилагане на съвременни технологични системи, конкурентни цени на услугите, свързване с пътните  и железопътните артерии, опростяване на митническите и другите процедури, прилагане на цялостни логистични системи, насочени към клиентите. Хатзиантониу характеризира като особено важен скорошния тристранен договор за търговско сътрудничество между фирмите Cosco, Hewlett Packard и Гръцките държавни железници за транспортиране на продукти на HP през терминала на товарното пристанище в Пирея и с влаковете на държавните железници.  Това сътрудничество трябва да превърне пристанището в Пирея в главния hub port и  входно-изходна врата на Югоизточна Европа.

 

Категории: Пристанище Пирея Пристанище Солун приватизация концесия Международен мореплавателен съюз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus