Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Две земетресения за по-малко от 24 часа

18 Декември 2010 / 10:12:30  GRReporter
2029 прочитания

Трус със сила 4,7 степен по скалата на Рихтер бе регистриран в 8 часа и 5 минути в съботната сутрин. В съобщението на Гръцкия геофизически институт епицентърът на труса е в Йонийско море,  има дълбочина 20 километра и е регистриран на 325 киломерта югозападно от Атина. Няма съобщения за щети и разрушения. Йонийският остров Кефалоня има дълга история като сеизмично огнище.
    Вчера в 11,39 минути по обед земята се разлюля и на кикладския остров Милос. Гръцкият геофизически институт оцени дълбочината му на 103 километра, епицентърът отново е бил в морето на 120 километра югоизточно от Атина. Няма съобщения за материални щети или разрушения.
    Според сеизмолога герасимос Хулиарас, цитиран от електронното издание zougla.gr епицентърът се намира в район със слаба сеизмична активност, който рядко предизвиква трусове с такава мощ. Той подчерта, че остров Милос, както и островите Санторини и Нисирос са се появили благодарение на вулканична активност, но в никакъв случай вчерашното земетресение не може да се свърше с евентуално активиране на стар вулкан.

Категории: земетресения Милос Кефалоня вулканична активност епицентър сеизмична активност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus