Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Две трети от богатите гърци не са си платили данъците

22 Юли 2010 / 14:07:42  GRReporter
965 прочитания

70% от богатите гърци в държавата, които дължат около 6,74 милиарда евро още не са си платили данъците за 2009 година. Това заяви на среща с журналисти в сградата на Националния статистически институт министърът на финансите Георгиос Папаконстантину. От главния секретарят на Министерството на финансите съобщиха, че става въпрос за 990 физически лица, които общо притежават 6121 недвижими имоти в страната с данъчна оценка надминаваща сумата от 567 милиона евро. Много от имотите се намират на известните туристически острови Санторини и Миконо известни със своя лукс и високи цени. Министърът заяви, че ако задълженията на некоректните платци не бъдат погасени в най-кратки срокове, данъчните служби ще започнат повсеместни проверки, принудително събиране на дълговете, последвани от търгове за покриване на данъчните задължения. Коректните платци, които са погасили своите задължения към държавата са само 230 физически лица, които представляват само една трета финансово силните в страната днес.

На пресконференцията министърът на финансите обяви и официалното встъпване в длъжност на новия председател на гръцката Национална статистическа служба Андреас Георгиу, който до момента е бил заместник-ръководител на отдела по статистика към Международния валутен фонд. Той е възпитаник на Amherst College и  е получил докторска степен от Университета в Мичиган, САЩ. Пред него и правителството стои нелеката задача за възвръщане на доверието на местните и международните институции в достоверността на статистическите данни на Гърция в периода на възстановяване на икономиката на страната.

Реформираният закон за статистическите данни според министъра на финансите Георгиос Папаконстантину отговаря на две основни изисквания – политическа безпристрастност и административна ефективност. Законът определя статистическия институт като юридическо лице от публичен характер и дава институционални гаранции за независимостта на неговата работа.

В същото време стана ясно, че Международния валутен фонд планира да създаде постоянен офис в Атина, който ще следи от близо дейността на гръцкото правителство и развитието на икономиката в страната. Двамата комисари, нагърбени със задачата да следят изпълнението на меморандума на Гърция с тройката са холандецът Боб Траа, който е ръководител на Европейския отдел на фонда и германката Стефани Епле. Те ще пристигнат в понеделник заедно с 11-членната мисия на Европейската централна банка, Европейската комисия и МВФ, които идват да проверят напредъка в процеса на консолидация на гръцките финанси. Освен Траа и Епле след проверката се очаква да остане в Атина и ръководителят на мисията Дейн Пол Томсен.

Категории: ИкономикаПазари данъци дългове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus