Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама кандидати за ОПАП

18 Април 2013 / 10:04:05  GRReporter
982 прочитания

Търгът за продажбата на 33% от националния тотализатор ОПАП в Гърция навлезе в последния си етап. Emma Delta и Third Point са двата основни конкурента, които се състезават за част от една от най-доходоносните публични компании в страната. Продажбата на ОПАП се смята за важен ход от страна на правителството и ключова стъпка за активиране на приватизационния процес в страната.

Emma Delta е дъщерна компания на Emma Delta Management Ltd с главен акционер (66,7%) чехът Жири Смежк от инвестиционния фонд PPF и Димитрис Мелисанидис (33,3%). Third Point е американски hedge fund с ръководител Даниел Льоб, който стана известен след като направи 380 милиона евро от гръцките държавни облигации, когато страната флиртуваше с драхмата. Льоб е главен акционер и в инвестиционната компания Dolphin Capital, която действа главно на пазара на недвижимата собственост. Според непотвърдена засега информация Dolphin Capital имат интерес и към закупуването на луксозния хотелски комплекс Астера Вулиагменис, който също е сред активите на Агенцията за приватизация.

Гръцките медии предават, че зад Third Point не е изключено да стои гръцката компания на Сократис Кокалис Intralot, която се занимава с интегрирани системи за управление на хазартни игри и спортни залози. Компанията няма пряка връзка с приватизационния процес, която да е публично достояние и засега изглежда, че се съсредоточава върху подписването и изпълнението на нов договор за поемане на технологичната система на ОПАП.

Последната оценка на капитализацията на  ОПАП е 2,1 милиарда евро. Това означава, че от продажбата на 33% от компанията ще донесе на Гърция около 700 милиона евро. Управителният съвет на Агенцията за приватизация ще заседава в петък 19 април и на съвещанието се очаква да се вземе решение коя фирма ще стане новия собственик на една трета от националния тотализатор. В първият кръг от търга участваха китайския инвестиционен фонд Fosun, BC Pаrtners, TPG и Intralot, които на по-късен етап не дадоха финансова оферта.

След като Third Point направи почти половин милиард от евро кризата през 2012, сега се обръща към инвестиции в компании, които очакват сериозни промени (event-driven corporate situations). За целта се създава Third Point Hellenic Recovery Fund, който държи в портфолиото си само 1,5% активи на стария hedge fund с рисков капитал. Интересът към гръцкия пазар се увеличава със задвижването на приватизационната програма. Активите, които средиземноморската страна може да предложи започват да привличат външния интерес.

Междувременно цените на активите вече са значително по-ниски в сравнение с 2010. Оценката на държавната собственост спадна на 10 милиарда евро тази година, от 50 милиарда преди три години.

PPF е чешки private equity fund, основан през 1991, с инвестиции в банковия сектор, недвижимите имоти, мини и търговията на дребно. Днес управлява капитали на стойност 14,3 милиарда евро и действа в страни като Русия, Китай, Индия и т.н. В Гърция фондът участва в търга за закупуване на компанията за изграждане на газови мрежи ДЕСФА заедно с GEK-TRENA и има дял в банка Пиреос.

Категории: ИкономикаКомпании ОПАП приватизации Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus