Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама гърци между най-големите данъчни измамници във Великобритания за 2012

08 Януари 2013 / 18:01:22  GRReporter
1466 прочитания

Националната служба във Великобритания по приходи от данъци и митници оповести имента на 32 топ данъчни престъпници, които ако не бяха заловени през 2012 са щели да струват на Острова десетки милиони евро. Между тях има и двама гърци, които са били арестувани и осъдени на 10 години затвор. Андреас Апостолидис на 64 години и Костас Георгиу на 74 години са заловени в опита си да разпространят 24 милиона къса нелегално внесени в страната цигари.

Загубите от неплатените мито и акциз върху нелегалните цигари, хванати от акцията срещу двамата гърци са щели да надминат четири милиона лири, съобщава сайтът на държавната служба по данъчните приходи.

“Това беше организирана престъпна операция от индустриални мащаби. Плановете им бяха много добре разработени. Те включваха разпространяване на контрабандните цигари повечето, от които фалшиви главно в районите на Мидландс. Всичко бе замислено, за да напълнят собствените си джобове, без да се интересуват за потенциални вреди от криминалните си действия върху легалния бизнес обществеността и хората,” казва заместник-директорът на криминалното разследване към службата по данъчните доходи Пол Бартон.

Спец-полицаите съобщават, че Апостолидис и Георгиу са били умовете зад заговора за контрабанда и продажба на нелегалните цигари. Те създават компанията Bellgate през 2002, а през 2009 правят втора – Orion. Тези компании са им служили за прикритие на нелегалната им дейност и чрез тях са се представяли като легитимни вносители и бизнесмени в страната. Основната дейност, която са декларирали пред властите е била внос и търговия с тестени изделия от Гърция и внос и търговия с порцелан от Китай.

През 2012 двамата граждани от гръцки произход са били признати за виновни по обвиненията в заговор за прикритие на контрабанда с цел да не се плати мито и осъдени на 10 години затвор.

През миналата година най-тежките данъчни престъпления във Великобритания са били извършени от общо 32 души. Финансовият министър отговарящ за данъците Дейвид Гоук заяви, че правителството е решено да се овладее данъчната престъпност. Присъдите на общо 32-мата престъпници за повече от 150 години. Гоук смята, че публикуването на снимките на извършителите на данъчни измами ще послужи не само за обществено порицание на престъпниците, но и като послание към останалите да не се изкушават да подемат подобни инициативи.

Подобна практика в Гърция с оповестяване на имената и лицата на данъчните престъпници все още е нова. Анализатори смятат, че Гърция трябва да се поучи от примера на Обединеното кралство и да започне да разпространява класация на най-опасните данъчни нарушители, които са били осъдени през годината. По този начин ще може да се създаде чувство на справедливост в гражданите, които редовно си плащат данъците и се чувстват изиграни, когато данъчно некоректните се измъкват безнаказано. Засега все още законът за опазване на личните данни в средиземноморската страна се оказва по-скоро пречка, отколкото предимство за изграждането на чувство на справедливост в гърците.

Категории: Криминална хроника данъчни престъпления Гърция Великобритания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus