Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Два милиона свободни работни места в Европейския съюз въпреки безработицата

15 Ноември 2013 / 15:11:06  Анастасия Балездрова
1728 прочитания

Това е едната част на парадокса в пазара на работа в Европейския съюз. Другата е високият процент на безработица, който е и най-висок сред младите хора. По последни данни на 5,5 милиона европейци на възраст под 25 години нямат работа. В някои страни ситуацията е особено тежка. Пример за това е Гърция, където през август тази година процентът на безработицата във възрастовата група 15 – 24 е достигнал до 60,6 на сто. В същото време загубите от младежката безработица на европейски ниво са 150 милиарда евро на година.

„Това е една от причините, поради които компетентните европейски институции насочват вниманието си към промяна на образователните системи в страните – членки”, заяви в Атина европейският комисар за образованието Андрула Василиу.

„Много често работодателите обръщат много повече внимание на качества като навременното вземане на решения, бързото приспособяване към различна работна среда, свободното общуване на чужди езици, критичното мислене и други, отколкото на формалните качества на кандидатите за дадена позиция. Затова Европейската комисия предприема мерки, за да стимулира мобилността на пазара на работа, като целта ни е Европа да се възприема като общо поле на заетост”, посочи еврокомисарят.

По думите й от следващата година ще стартира програмата Erasmus +, която ще предостави възможността на ученици, студенти, стажанти и различни други категории млади хора да пътуват в различни страни, за да придобият познания и професионален опит.  

Андрула Василиу посочи, че голям брой мултинационални компании планират инициативи за решаването на проблема с младежката безработица в Европа. Първата от тях – Nestlé стартира своята днес в Атина. На специална пресконференция главният изпълнителен директор на компанията за Европа Лоран Фрекс обяви плановете й да подпомогне 20 000 младежи от цяла Европа в намирането на работа през следващите три години.

„Става дума за 10 000 работни места и 10 000 стажантски позиции и програми до 2016, като ще обърнем особено внимание на страните, които бяха засегнати от финансовата криза най-сериозно, като Гърция, Испания, Португалия, Кипър и Италия”.

За Гърция се предвиждат 500 позиции, като разпределението работни места – стажантски позиции ще е почти 50:50, както посочи директорът на Nestlé за Гърция Павлос Кюрцис. Кандидати могат да бъдат всички младежи, които се интересуват, независимо от тяхното образователно ниво. Те ще получават заплащане, равно на поне 60 на сто от минималната работна заплата във всяка от държавите.

„Компанията ни продължи да инвестира в Европа дори по време на кризата, постигна развитие, следователно създаде и нови работни места. Ние не очакваме никаква ответност за инициативата си, решихме да се ангажираме в борбата срещу младежката безработица, защото ако не предприемем действия сега ще загубим цяло едно поколение”, допълни Лоран Фрекс. Той посочи, че инициативата Nestlé needs YOUth - #employment4youth е само началото на действията от страна на компанията. „Решихме да ангажираме също нашите сътрудници и доставчици, които са 63 000 компании от всички отрасли на икономиката. Ако всяка от тях назначи поне по един служител или стажант ще говорим за поне 63 000 нови работни места. Те от своя страна също ще привлекат свои сътрудници – по-малки компании и така да намалим младежката безработица”.

В допълнение 120 служители на Nestlé ще се включат в европейската инициатива European Alliance for Apprenticeship. Те ще посещават училища и колежи в Европа, където ще обясняват на учениците как да се ориентират в пазара на работа и малки и средни предприятия за това как да създадат нови работни и стажантски места за младежи.

Във видео обръщението си председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой приветства инициативата и заяви, че Европейският съюз ще отпусне 8 милиарда евро към страните – членки, за да подкрепи усилията им да се справят с безработицата сред младите хора. За да получат средствата те трябва да представят надеждни програми за преборването с негативното явление.

Гръцкото правителство бе представено от министъра на заетостта Янис Вруцис. Той подчерта, че кабинетът ще продължи структурните реформи в икономиката с цел да създаде благоприятна и стабилна среда за инвестиции, които ще създадат нови работни места.

За България от Nestlé са предвидили 330 работни и стажантски места. Цялостният списък на страните е следният:

Адриатик 150
Австрия 340
Белгия 160
Холандия 270
България 330
Гърция 500
Румъния 180
Испания 1 290
Португалия 350
Скандинавски страни 365
Италия/ Малта 1 080
Франция 3 000
Германия 2 420
Чехия/ Словакия 540
Унгария 330
Полша 760
Русия и Евразия 3 690
Швейцария 2 130
Великобритания/ Ирландия 1 905
Украйна 915
Общо >20 000
Категории: ИкономикаКомпании Nestle инициатива младежка безработица Лоран Фрекс Андрула Василиу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus