Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Два милиарда зае Гърция, за да задейства Националната програма за стратегическо развитие

01 Юли 2010 / 15:07:37  Виктория Миндова
1615 прочитания

Два милиарда евро зае гръцката държава от Европейската банка за инвестиции за задействане на проектите по Националната програма за стратегическо развитие за периода 2009-2015 (ЕСПА). Това е най-големият креди, който Гърция е теглила от европейската банка. Заемът е за срок от 25 години с 7 години гратисен период, а лихвеният процент ще бъде фиксиран или променлив между 2% до 4 % в зависимост от средствата и условията на пазара, в които се тегли конкретната сума. Средствата ще бъдат изтеглени на три транша, като първият може да достигне до 30% от общата сума на кредита или около 600 милиона евро. Другите два транша ще бъдат отпуснати последователно, след като 80% от средствата от предишния транш за били усвоени.

„Този заем идва в най-правилния момент и той ще стимулира плавното финансиране на проектите по Националната рамка за стратегическо развитие,” заяви министърът на финансите Георгиос Папаконстантину.  Заемът покрива 50% от нужните четири милиарда евро на държавата, за да пусне в действие проекти с финансирането от националната рамка за развитие. „Очакваме от три до четири пъти по-голяма възвращаемост на инвестицията след приключването на всеки проект,” заяви министърът на икономиката, развитието и търговския флот Лука Кацели, която поясни, че държавното субсидиране ще привлече допълнителни частни инвестиции, които ще са решаващи положителния икономически ръст в страната в следващите години. Основната цел на заема е да се развият програми за подобряване на междуселищната инфраструктура в страната, да се развият иновации в областта на комуникационни и информационни технологии.

Най-голяма сума от заема е от около един милиарда евро е отделена за подобряването на железопътната мрежа в страната. Тази инвестиция ще бъде насочена към довършването на линията Патра-Атина-Солун-Евзонос, както и към изграждането на железопътен възел в областта Ахарнес . В нея са включени и средствата за построяването на железопътна връзка на контейнерния терминал Неа Икония, който ще обслужва товарното пристанище Пирея.

Парите от държавния кредит ще се използват като инструмент за поощряване на общите проекти между частния и държавния сектор, като се обърне особено внимание на секторите свързани с комуникациите, възобновяемите енергийни източници и усъвършенстването на управлението на отпадъци в заселените райони. Особено място заемат програмите свързани с подобряването на качеството на живот в градовете, която ще се финансират от специалния фонд на ЕИБ JESSICA. От него са определени 258 милиона евро (част от общата сума от два милиарда евро), които ще се разпределят между различни селища на Гърция. JESSICA ще финансира регионални оперативни програми от 13 области на страната, като се крайната цел е да се създадат партньорства между държавния и частния сектор.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus