Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дупката в бюджетните приходи мъчи правителството

01 Септември 2010 / 11:09:56  GRReporter
1248 прочитания


С настъпването на есента правителството на Георгиос Папандреу търси нови начини да запълни дупката в държавните приходи. Според заместник-министъра на финансите Филипос Сахианидис недостигът в приходите от данъци и такси в държавната хазна достига 770 милиона евро. Той е категоричен, че нови икономически мерки няма да бъдат предприемани до края на 2010 година, но според информация публикувана в гръцкото издание Та Неа финансовото министерство обмисля план за покачване на средния показател на ДДС от 11% в момента на 15%. Изключение ще бъде направено само за стоките от първа необходимост като хляб, мляко, лекарства и др.

Данък добавена стойност в Гърция претърпя две повишения от началото на годината. Основният ДДС показател за множество стоки и услуги изхвърча от 19% на 23%, средния ДДС показател, с който се облагат хранителни продукти, някои туристически услуги, музикални и театрални представления и други от 9%  стана 11%. Новото предложение, което все още не е представено официално от правителството за повишаване 11-процентовото ДДС на 15% в очите на гръцките икономически анализатори изглежда като по-малкото зло, пред това на контролната тройка от МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия. Тройката представи на гръцкото правителство вариант за премахване на единайсетте процента данък добавена стойност и вместо това да обложи стоките и услугите от тази данъчна група към 23% ДДС.

Националната конфедерация на гръцките търговци обяви своите опасения, че поредното завишаване на данъците в страната само ще катализира допълнително вътрешната инфлация и допълнително ще задуши и без това намаленото потребление в страната. До юли тази година инфлацията в Гърция достигна 5,6% като средната й стойност за страните от еврозоната не надвишава 1,7%. Според анализаторите от търговската конфедерация, ако правителството прибегне до ново завишаване на ДДС, инфлацията може да надмине дори 7%. Търговците в страната са силно обезпокоени от резкия спад в оборота на търговските предприятия, поради намеленото потребление. Орязването на заплатите на държавните служители в Гърция и намаляването на пенсиите се отрази негативно на обикновения потребител, обясняват гръцките търговци и посочват, че резултат от това е финансовото изнемогване на много предприятия, които са на ръба на фалита или вече са обявили банкрут.

Един от начините да се избегне допълнителното данъчно натоварване на обикновените потребители е борбата с дълбоко вкоренените данъчни измами в страната. Още в края на миналата година Съюза на търговците и индустриалците в Гърция обявиха, че годишните загуби от данъчни злоупотреби достигат 30 милиарда евро, което се равнява на бюджетния дефицит на страната за 2009 година.

Във връзка с контрола върху данъчните задължения Министерството на финансите обяви свикването на пет нови работни групи, които ще съблюдават и своевременно коригират изпълнението на данъчната реформа на социалистическото правителство.  Първата работна група има задача да наблюдава и коригира въвеждането на реформата в държавните институции, втората трябва да съблюдава коректното и своевременно събиране на данъчните приходи. Третата работна група ще се занимава изключително с големите корпоративни данъкоплатци (хилядата най-големи компании в страната). Четвъртата група ще има за задача да следи и контролира коректното изплащане на дължимите данъци на собствениците на големи недвижими имоти и физическите лица с високи доходи, а петата работна група ще се занимава с наблюдението върху своевременно подаване на данъчни декларации и пълно изплащане на данъчните задължения през текущия период.

Категории: ИкономикаПазари криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus