Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавните железници, авиокомпанията Олимпик и градският транспорт в Атина са най-големите данъчни длъжници в Гърция

09 Септември 2011 / 14:09:46  GRReporter
2002 прочитания

 

Списък с имената на 6000 държавни и частни фирми, които дължат на държавата над 30 милиарда евро бе публикуван в електронната страница на гръцкото министерство на финансите. Всички те дължат суми, които надвишават 150 хиляди евро, а общата сума възлиза на 30 милиарда при обща стойност неплатени данъчни задължения в размер 42 милиарда евро.

Най-голям длъжник на държавата се оказва самата тя. Държавните железници ОСЕ дължат 1,2 милиард евро, а сред първите 20 места в списъка са бившата държавна авиокомпания Олимпик със 152 милиона, както и градският транспорт в Атина със 163,5 милиона евро.

Корабостроителната компания Неорион от остров Сирос дължи 146,5 милиона, а един от трите големи футболни клубове в Атина АЕК – 103,2 милиона евро. Фалиралото застрахователно дружество Аспис Прония, чийто собственик Павлос Псомиадис се намира в затвора не е изплатило на държавата 38,5 милиона евро.

Сред длъжниците са и компании, които са фалирали преди повече от 20 години като легендарната Пираики-Патраики с дългове в размер 20,6 милиона и първият търговски комплекс в Атина Миньон с дългове 18, 7 милиона евро.  

Според данните гръцката петролна компания ЕЛПЕ дължи 3,18 милиона евро. От фирмата обаче твърдят, че не дължат нищо на държавата и най-вече на митниците. Ръководството на ЕЛПЕ заяви, че след като държавата дължи на консорциума 300 милиона евро би следвало те да бъдат приспаднати от предполагаемия дълг.

В съобщението на министерството все пак се посочва, че не е изключено да са допуснати грешки в дължимите суми. За тези случаи ще последват поправки в списъците.

Огромни са дълговете на различни сдружения, но повечето от тях се намират в процес на ликвидация. Високи дългове имат и медийни фирми, някои от които са фалирали. Например компанията Четвърта власт, която издаваше и едноименен вестник дължи около 17,5 милиона евро. 39,3 милиона евро са задълженията на издателската фирма Й.Велидис, която издаваше в продължение на десетилетия един от най-големите солунски всекидневници – Македония.

Особено интересен е случаят със строителните фирми, повечето от които днес или не съществуват или се намират в процес на ликвидация. Компанията Темелиодоми от Солун дължи 20,4 милиона евро и е в състояние на фалит. Още три компании, които вече не съществуват дължат по няколко милиона евро и се смята, че държавата много трудно би могла да събере дори и част от тези суми.

Длъжници има и сред фирмите в хранителната промишленост. 13,7 милиона евро дължи фалиралата наскоро верига от супермаркети Атлантик, соковете Флорина дължат 52 милиона, а заводът за продукти от пилешко месо Мимикос дължи 22,6 милиона евро.

Министерството се готви да издаде и списък с физическите лица, които дължат големи суми. За момента ведомството изчаква разрешение от страна на Органа за защита на личните данни, но искането е било процесът да бъде ускорен и според някои източници списъкът ще бъде публикуван около средата на септември. Имената, данъчните номера и дължимата сума ще се публикуват в електронната страница на финансовото министерство, като „черният списък” ще се подновява на всеки три месеца. Това ще се случва всеки път, когато задълженията на физическите и юридическите лица ще надвишават сумата от 150 хиляди евро, а нейното изплащане закъснява за период, по-голям от година.

Икономическият екип на правителството смята, че публикуването на тези данни ще спомогне за събирането на приходите. Те се отнасят за изтекли задължения и наложените им лихви до 5 септември тази година. В списъка не са включени фирмите и предприятията, които са се договорили с данъчните власти за постепено изплащане на задълженията, както и дълговете, чието изплащане е прекъснато със съдебни решения.  

 

Категории: ИкономикаПолитикаминистерство на финансите списък длъжници фалит ликвидация суми лични данни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus