Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавни служители с основно образование взимат по-големи заплати от колегите си с висше

07 Юли 2014 / 11:07:19  GRReporter
1338 прочитания

През октомври се навършват три години откакто в парламента бе внесен законопроектът, включващ единната щатна таблица в държавния сектор. Неговата цел бе да бъдат премахнати огромните диспропорции в заплащането на държавните служители, работещи на едни и същи позиции, с еднакви професионални качества, но в различни институции. Три години по-късно обаче тези разлики продължават да съществуват.

Положението изглежда се е подобрило в централната администрация, но ситуацията се променя ако човек се опита да сравни заплатите в широкия публичен сектор. Освен това диспропорции се наблюдават дори в рамките на доста министерства. От анализа на данните, предоставени от самите министерства на парламента, обработени от депутата от Нова демокрация Левтерис Авгенакис и неговия научен екип, произтичат интересни изводи за това какво се случва в целия спектър на държавната администрация по отношение на възнагражденията на служителите.

Характерен пример за разликите, които съществуват в рамките на едно министерство е това на финансите. 18-те служители в Главния секретариат за координация получават месечно по 2 178,44 евро брутно възнаграждение, докато в Главния секретариат на правителството средното месечно възнаграждение на 50-та служители е 1 887,46 евро на човек.

Едновременно с това щатните служители във финансовото министерство със средно образование получават брутно месечно възнаграждение в размер на 2 390,22 евро, докато брутното възнаграждение на служителите с техническо образование е с 15 евро по-ниско (2 375,6 евро), а на тези с висше образование едва със 108 евро по-високо (2 498,35 евро). Тук следва да се отбележи, че щатните служители във финансовото министерство с основно образование получават брутно месечно възнаграждение в размер на 2 085,05 евро.

Разлики във възнагражденията съществуват и в министерството на развитието. В Главна дирекция „Финансови услуги“ служител с висше образование получава брутно месечно възнаграждение в размер на 2 685,78 евро, докато в Главна дирекция „Търговия“ на същото министерство съответният служител получава 1 856 евро заедно с добавките и работодателските вноски.

От данните, внесени от министерствата в парламента, следват невероятни изводи за сравненията между служителите. Така например служител в министерството на развитието с начално образование получава по-висока заплата (1 848 евро) от служител с висше образование, който работи на безсрочен договор в Центъра за изследване на равноправието, към министерството на вътрешните работи (1 610,91 евро).

От друга страна, в организация към същото министерство, брутното възнаграждение на служителите в много случаи е около или над 3 300 евро месечно.

Така например в Агенцията за индустриална собственост служителите с висше образование получават брутно месечно възнаграждение в размер на 3 381 евро.

Също така в министерството на околната среда служител с висше образование получава средно 2 033 евро, докато в Центъра за възобновяеми енергийни източници към същото министерство месечната заплата за служител със същите качества е 2 540 евро.

В министерството на развитието също средното брутно месечно възнаграждение за служители с висше образование е 2 672 евро, а в Центъра за планиране и икономически изследвания към същото министерство средното възнаграждение за висшистите възлиза на 3 326,2 евро.

Друг пример е Центърът по международно и европейско икономическо право, където средната заплата за служител със средно образование е 2 002,45 евро, докато в Агенцията Invest in Greece (и двете служби са към министерството на развитието) средното възнаграждение на служител със същите качества е 1 496 евро.

 

 

Категории: държавни служители брутно възнаграждение заплати единна щатна таблица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus