Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държава-мамут се оказа Гърция, след като преброи държавните си служители

23 Юли 2010 / 09:07:46  GRReporter
2085 прочитания

Над 750 000 са служителите в държавния сектор – тези, които получават заплата от държавния бюджет, според оценката на Главния секретарият за информационни системи. Днес приключва регистрацията им, а до вчера вечерта са се записали 680 394 държавни служители.

В първия стадий на преброяването се записаха щатните служители в министерствата, в кметствата, общините, църквата и в организациите за местно самоуправление, както и служителите работещи на договор в момента. Във втория стадий, който ще започне през есента ще се регистрират работещите в държавните фирми, в дружества, фондации и в общинските фирми, така че общо броят на служителите в държавния сектор се очаква да надскочи 1 млн.

Най-голям брой служители има в Министерство на образованието, където до 12 юли са се записали 124 770 души. На второ място е министерство на отбраната, където работят 40782 души, а на трето място е полицията с 37 481 служители. Следват още Държавната застрахователна каса ИКА с 12 770 души, Министерство на финансите с 9 042 и Министерство на здравеопазването с 8964 души.

Сутринта от 11:00 ч. до 13:00 ч. и рано следобед са били любимите часове на държавните служители, за да си въвеждат данните. Освен през първия ден, когато по едно и също време влезнаха в системата 250 000 служители и тя се срина, през следващите дни регистрацията премина плавно. Най-много държавни служители са се записали между 18:00 и 19:00 ч. на 12 юли – 11981 души, а само една регистрация е имало на 7 юли в полунощ.

Най-вероятно ще се удължи срока за преброяването с още три дни, за да няма никакво съмнение, че са се записали всички, които получават заплата от държавния бюджет. Главният секретариат по информационни системи се очаква да обяви днес министерското решение на министрите на вътрешните работи и на финансите, ако решат да удължат срока, съобщава вестник Етнос.

Веднага след преброяването ще последват три нива на кръстосване на данните в административните дирекции, в осигурителните каси и най-накрая в Обединената служба за плащанията. Това за което ще се следи е да не са се записали хора, които не е трябвало – като например пенсионери, служители в дружества и фондации и т.н., както и дали не са пропуснали да се запишат служители, които са били задължени да го направят.

На тези, които не са се записали, ще им се спре заплатата, докато не си впишат данните в системата. След преброяването държавата ще знае с колко служители разполага, за да може да ги използва по-ефективно. Освен това ще бъде по-лесно някои от тях да бъдат преместени на други работни места, където ще бъдат по-полезни. Преброяването ще се използва и за оформянето на ведомостите за заплащане на държавните служители.

Обединената служба за плащанията ще започне работа от 1 ноември, след като бъдат записани всички служители и бъдат проверени техните данни, ще установи кои от тях имат недекларирани приходи и ще може да „ореже” плащания, които надвишават законовите рамки, както те са формулирани в меморандума подписан с „тройката” (Международен валутен фонд, Европейски съюз и Европейска централна банка).

По материал на вестник Етнос

Категории: АктуалноОбщество служители държавен сектор преброяване заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus