Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Dress code за депутатите

16 Януари 2013 / 19:01:21  GRReporter
1590 прочитания

Последният скандал, който избухна в гръцкия парламент не е свързан нито с корупцията, нито с финансовата криза, а с неглиже облеклото на депутатите.

Председателят на комисията по етиката към Народното събрание Христос Маркоянакис направи остра забележка на колегите си, които се явяват на пленарните заседания с размъкнати ризи, модерно скъсани дънки и недискретно подаващи се татуировки.

Според репортажите от Народното събрание, парламента група на левицата държи първенство в неофициалното облекло. Саката и вратовръзките при тях се виждат рядко, като се смятат за знак на ограничение на свободния дух. Лиана Канели от Гръцката комунистическа партия от години се опитва да наложи суичърите като официално облекло в парламента.

В последните месеци здравите момчета от Златна зора не се стремят да скрият татуираните си бицепси, а депутатките от ПАСОК са всеизвестни с провокативните си рокли с дълбоки деколтета и предизвикателните си къси поли. Въпреки консервативния характер на Нова Демокрация и между сините депутати се виждат шокиращи изключения, които се открояват с проявата на лош вкус в коларите. Такъв е случаят с народната избранница Георгия Мартину, която не се колебае да прескача банките в залата за заседания сякаш се намира на стадион.

Христос Маркоянакис с носталгия отбелязва, че преди пет години dress code-a е бил доста по-въздържан и подходящ от напоследък наложените тенденции. “Не може депутатите да присъстват в парламентарния пленум с размъкнати блузки. Става въпрос за уважение към институцията, която представят”, казва председателят на комисията по етика. Според него днешните депутати са преминали всяка граници на приличие, съобщава Етнос.

В новия етикет по облеклото се очаква да влезе забрана мъжете депутати да идват в парламента с дънки, блузи с къс ръкав и видни татуировки. Секси облеклото за жените депутатки също ще се смята за неподходящо. Този въпрос беше повдигнат в парламента и миналата година, но без особен успех.

Комисията по етика се опитва да прокара и по-строг контрол върху езика, който използват депутатите по време на своите изказвания. Обидните епитети и жаргонните подмятания също зачестиха, което само затруднява работата на стенографките. Една от най-честите забележки от страна на председателя на парламента в последно време става “Това да не се записва”, коментират парламентарни наблюдатели.

Категории: Политика етикет комисия по етиката гръцки парламент dress code
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus