Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драматичният спад в световния търговски стокообмен заплашва гръцките корабособственици

23 Февруари 2010 / 18:02:21  Виктория Миндова
1345 прочитания

Световната икономическа криза създаде затруднения в корабно-транспортната индустрия, както и във всички други сектори на икономиката. Според данни предоставени на международния форум посветен на корабната индустрия „Достъп до капитали в днешните пазарни условия” международният търговски обмен е спаднал на половина в сравнение с периода преди избухването на финансова криза в края на 2008 година. В същото време гръцките корабособственици представляват движеща сила в международния морски транспорт и управляват повече от 20% от световния флот. Форумът събра представители от международната финансова общност и корабоплавателни компании, които заедно обсъдиха алтернативни методи за успешно финансиране в условията на пазарна криза.

Липсата на ликвидност на пазара и бавния темп на икономическо развитие в световен план създава сериозни трудности във финансирането на корабостроителната индустрия. Несигурността в бъдещето развитие на пазара прави банките и финансовите институции предпазливи в отпускането на кредити като цяло, което също рефлектира и върху финансирането на корабоплавателните компании. Според представителя на Global Shipping & Ports Leader PricewaterhouseCoopers Сократис Лептос достъпът до капитали е главно условие за оцеляването на корабните компании, като дава възможност да се осъществят печеливши инвестиционни проекти. Лептос направи кратка дисекция на пазарната обстновка като обясни, че след големия срив в банковата система на САЩ, последва вълна от финансови трусове в целия свят. Банките затегнаха кредитирането и станаха по-внимателни в начините на инвестиране.

Прогнозите са, че и през 2010 година финансовите институции все още ще поддържат консервативна политика във финансирането на нови проекти и ще упражняват много по-близък/строг надзор над усвояването и погасяването на вече отпуснатите заеми. Това ще създаде един вакуум и ще задуши допълнително и без това намаленият световен търговски обмен. Изход от този порочен кръг, според специалистите от PricewaterhouseCoopers, е намирането на нови формули за сътрудничество между банки и корабни компании, които да са адекватни на новата икономическа реалност. „трябва да вземем под внимание определението на Дарвин за еволюцията и видовете. Не най-силният, нито най-умният, а най-приспособимият ще оцелее,” заяви Сократис Лептос в потвърждение на тезата, че новите пазарни условия изискват нови подходи на финансиране и оцеляване.

Световната криза и предпазливостта на финансовите институции създадоха една нова пазарна ниша, която отваря възможност за включването на нови инвеститори-различни от познатите до сега играчи. Това мнение бе изразено от изпълнителния директор на финансовата група Goldman Sachs Джим Карп. Става въпрос за хора/компании с ликвидност, които до момента не са имали достъп до корабната индустрия, но търсят нови и различни възможности за инвестиции и печалба. С дистанцирането на банките пред тях се отваря една нова възможност да развият техния бизнес, корабната индустрия има достъп до нови свежи капитали. Главно услови за достъп до тези нови капитали е предприемачите да имат стабилни баланси и изпълними бизнес планове. Основна задача на компании като Goldman Sachs е да служи като мост между предприемачи и инвеститори и по-този начин да поддържа и допринася за развитието и разширяването на международния търговски стокообмен.

„Гръцкият търговски флот, както и гръцката икономика имат нужда от няколко основни неща. Това са финансиране при добри условия, адекватна и модерна законова рамка, добър мениджмънт и отворени хоризонти,” това каза Лука Кацели министър на икономиката развитието и търговското корабоплаване. Министърът заяви, че гръцкият търговски флот играе важна роля по пътя на излизане на страната от икономическата криза днес. Независимо, че корабната индустрия е в много по-добро състояние от  други сектори на икономиката, министър Кацели призна, че тя има нужда от подкрепа и по-гъвкаво финансиран

Категории: ИкономикаПазариКомпанииКорабна индустрия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus