Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драконовски мерки за 14 милиарда евро предвижда бюджет 2011

18 Ноември 2010 / 19:11:39  Виктория Миндова
3003 прочитания

От 2011 година хотелските услуги и лекарствените препарати ще се облагат с 6,5% ДДС, вместо със сегашните 11% от ДДС. Добрите новини от оповестяването на бюджет 2011 свършват до тук, защото в същото време средната стойност на ДДС от 11% ще се повиши на 13% от първи януари догодина. Голяма част от стоките ще се прехвърлят към групата облагана с 23% ДДС. Това са само част от изненадите, които разкри пред журналисти финансовия министър Георгиос Папаконстантину на пресконференцията, в която се представи крайния вариант на финансовия план за следващата година.

Общата цел на правителството е до края на 2011 година бюджетния дефицит да бъде намален на 7,4% от БВП от тазгодишните 9,4% от БВП. В абсолютна сума означава, че разликата между бюджетните разходи и приходи трябва да се свие от близо 22 милиарда евро днес до 17 милиарда евро до края на следващата година, т.е. намаляване с пет милиарда евро. Независимо, че намаляването на бюджетния дефицит е само пет милиарда евро, мерките за фискална консолидация през 2011 достигат размер на 14,4 милиарда евро. Огромната разлика е наложена от бързо разрастващата се рецесия, "която ще изяде една част от събирането на държавните финанси" каза Георгиос Папаконстантину. Друг фактор, който изисква спасителния парашут от 9,5 милиарда евро е, че през 2011 година Гърция има задължение да изплати около 1,7 милиарда евро лихви към външни кредитори. Третата причина е, че догодина ще има автоматично повишение на някои разходи за заплати в държавния сектор.

Георгиос Папаконстантину обяви, че икономическите мерки за 2011 са на три нива. Първото са тези наложени още през 2010 година и са на стойност 2,65 милиарда евро - орязване на заплатите, на пенсиите и на бюджетите на държавните институции, както и увеличението на данъци и акцизи до момента.

Второто ниво са мерките заложени за следващата година като съкращенията в бюджетите на общините след преустройството им по закона „Каликрати”. Допълнителното орязване на оперативните разходи на институциите, както и промяната в образуването на заплатите на държавните служители, заедно с отмяната на задължителните увеличения на месечните доходи, което важеше до миналата година. В разходната част с тези мерки правителството спестява 5,5 милиарда евро. В приходната част са заложени общо 4,05 милиарда евро, между които завишаване на средната стойност на ДДС от 11% на 13%, изравняването на акциза върху горивото за отопление с това за транспорт. Следващата година пак ще се наложи извънредно данъчно облагане на печелившите предприятия с годишен оборот над 100 хиляди евро (по непотвърдена информация).

Третото ниво са новите мерки, които не бяха първоначално планирани за 2011 година, но ще влезнат в сила, така че социалистическото правителство на ПАСОК да осигури смъкването на дефицита според договореното в Меморандума за финансова помощ. Новите извънредни мерки се съсредоточават около оздравяването на публичните предприятия и организации, намаляването на разходите на здравните заведения и на лекарствените доставки, както и преструктурирането на социално-осигурителните каси. Правителството планира също така да се справи по добре в борбата с данъчните престъпления, като реорганизира работата на регионалните данъчни управления според нуждите в определени общини. Общо от извънредните мерки се очаква да влезнат в държавната хазна 2,28 милиарда евро.

Шокиращ е случая на при единайсет държавни предприятия. Папаконстантину даде за пример пет от тях, които поддържат разходи за заплати около 90% от сумата на приходите си. Според данните предоставени от Министерството на финансите дефицитът на тези предприятия се е увеличил за периода 2007-2009 година с 31%, което е струвало на държавата 1,7 милиарда евро. „На тази сума се равнява и съкращението на пенсиите и заплатите, което въведохме през 2010 година” заяви възмутен Георгиос Папаконстантину. Кредитите на тези публични предприятия достигат 12 милиарда евро, което се оказва осем пъти над общо годишните им приходи. „За 2008 година средната стойност на заплата в пет държавни предприятия е била 44% по-висока от средната стойност на заплатите в държавния сектор и 100% по висока от средната заплата в частния,” каза министърът. Правителството планира от преструктурирането на тези предприятия да спести 800 милиона евро, а от оползотворяването на държавното недвижимо имущество още 680 милиона евро.

Не по-добра е ситуацията в здравеопазването, където разходите на година достигат 13 милиарда евро или 5% от БВП. Само пет милиарда евро от тази разходи са за лекарства в държавната здравна система, което е почти 90% от общия размер за лекарствени разходи на страната. Според финансовото министерство в последните 13 години са извършени четири различни предоговаряния на разходите, като в най-голям размер е миналогодишното от 6,2 милиарда евро. Амбициозният план на Папаконстантину за 2011 предвижда да окастри тези разходи с около 3,8 милиарда евро, за да сложи ред в харчовете на здравеопазването. 

Категории: ИкономикаПазари бюджет 2011 Виктория Миндова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus