Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драхмата ще увеличи рецесията с още 22 на сто

29 Май 2012 / 20:05:03  GRReporter
1313 прочитания

    На фона на засилващата се загриженост в целия свят, че след изборите на 17 юни Гърция ще е принудена да напусне зоната на еврото Националната банка на Гърция направи специално проучване, за да даде количествени измерения на последиците от завръщането на драхмата. При нежелания сценарий на излизане от еврозоната Брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с допълнителни 22 процента. От началото на кризата през 2009 до края на 2011 БВП на страната се сви с други 14 процента.
    Тежко ще пострадат и отделните граждани, тъй като доходите на глава от населението ще се сгромолясат с 55 на сто. Най-тежко ще пострадат икономически слабите социални слоеве, а безработицата ще достигне до 34 на сто.
    Очакванията на Националната банка на Гърция са, че драхмата ще бъде обезценена със 65 на сто от номиналната си стойност. Държавата няма да може да се финансира сама и затова ще прибягва до печатането на пари и така ще се задейства омагьосаният кръг на инфлацията. Икономистите на най-голямата гръцка търговска банка очакват в началния период инфлацията да е от порядъка на 30 на сто, като запази възходящия си ръст за дълго време, поради необходимостта да се увеличават цените на вносните стоки.
    В случай на GREXIT, финансовият термин за излизането на Гърция от еврозоната, страната няма да има достъп до световните финансови пазари и няма да е в състояние да изпълнява задълженията си към кредиторите, на които дължи 325 милиарда евро. Спирането на плащанията по дълга ще има изключително неблагопритни последици за междудържавните отношения на Гърция, а също и за гръцките бизнесмени, които развиват дейност в чужбина, се казва в изследването на Националната банка на Гърция.
    Това още повече ще влоши стандарта на живот, а гражданите няма да имат достъп до гориво, лекарства и други стоки от първа необходимост. Икономистите на банката предупреждават, че по-горните заключения важат само в случая на един плавен и мирен преход към драхмата. В случай на неконтролиран фалит на Гърция последствията ще са още по-драматични.  
    Националната банка на Гърция предлага и няколко промени в Меморандума за финансова стабилност, които биха облекчили товара върху най-слабите социални прослойки и биха спечелили обществото на страната на реформите. Едно предложение е удължаването на срока за финансовата консолидация и социалната подкрепа за бедните.
    Разбира се, от най-голямата финансова институция в Гърция предупреждават, че това може да стане само с решение на Европейския съвет и след ратифицирането от всички национални парламенти в Европейския съюз. Предварително усложие за това е строгото придържане към програмата за финансова стабилност и постигането на макроикономическите цели, се подчертава в изследването.

Категории: Национална банка на Гърция драхма GREXIT излизане от еврото инфлация рецесия стандарт на живот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus