Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Доживотен затвор за убиеца на Алексис Григоропулос

06 Август 2010 / 13:08:33  GRReporter
2985 прочитания

 Доживотен затвор очаква най-вероятно полицая Епаминондас Корконеас причинил трагичната смърт на 15-годишния ученик Алексис Григоропулос на 6-ти декември 2008 година в атинския квартал Екзархия. Иска, който прокурорът Хараламбос Лакафосас внесе в съда в град Амфиса, където се води делото по смъртта на момчето е Корконеас да бъде обвинен в предумишлено убийство. Осъден на 20 години затвор пък ще бъде неговият колега Василис Саралиотис ако съдът приеме твърдението на прокурора, че той съзнателно е подстрекавал колегата си да извърши престъплението.

Мнението, което прокурорът исказа пред съда в Амфиса е, че вечерта на 6-ти декември 2008 година Корконеас, „който се е намирал в спокойно състояние на духа е извадил огнестрелно оръжие и го е насочил към улица Дзавелас, където е бил Григоропулос и малка група младежи и е стрелял два пъти”. Съмишленик в престъплението е бил Василис  Саралиотис, „който е окуражавал Корконеас и през цялото време е бил до него”. Според прокурора Саралиотис напълно съзнателно е окуражавал действието на колегата си и дори е имал желанието да допринесе за него.

Лакафосас настоява, че двамата подсъдими са действали под влияние на чувство на гняв и ярост и са знаели, че поведението им ще има лоши последствия. Лакафосас настоява още, че подсъдимите са имали „изключително нападателно повдение спрямо групата младежи, сред които е бил и петнадесетгодишният Алексис Григоропулос. Обвинява ги в липса на самообладание и професионализъм и явно желание да се конфронтират. По думите на прокурора двамата полицаи са разбрали, че от изстрелите има ранен, но са се оттеглили безучастно...

Лакафосас апелира към съда да отхвърли молбите отправени от двамата полицаи за  признаване на смекчаващи вината обстоятелства. Оправданието на Корконеас, че животът му е бил в опасност и е изпаднал в паника той определи като лъжливо, тъй като освен словестните нападки младежите не са застрашавали по никакъв начин живота на полицаите. Когато човек се намира в опасност не се държи хладнокръвно към противника си и  „не стреля като след това прибира пистолета си и се оттегля предизвикателно безучастно” - коментира прокурорът.

Лакафосис настоява съдът да не приема също така и  аргументите за честния живот на обвиняемите преди и след извършването на престъплението. Настовява да не бъде прието и  искреното  разкаяние и доброто поведение на Корконеас след извършеното убийство. Двамата полицаи са задържани временно от 7-ми юни, а това е прекалено кратък период за да бъде потвърдено нещо такова. Под съмнения се поставя и дълбокото разкаяние на подсъдимите и ги обвинява в опит да подведат съда чрез преиначаване на фактите. Извинението им пък  характеризира като „фалшиво”.

Очаква се делото да продължи на 2-ри септември.

 

 

 

 

Категории: Алексис Григоропулос Епаминондас Корконеас Василис Саралиотис съд Амфиса пркуратор убийство Екзархия Хараламбос Лакафосас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus