Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Доживотен затвор за притежателите на Калашников

26 Януари 2013 / 14:01:39  GRReporter
1612 прочитания

Нов законопроект за наркотиците, който беше внесен в парламента предвижда наказание от доживотен затвор за извършителите на обири, които са използвали автомати Калашников или друго тежко оръжие, парични глоби за подкупни служители, по-големи наказания за престъпления по расистки подбуди, както и специален прокурор, отговарящ за престъпленията, свързани с корупция. Рационализира се наказателното третиране на обвиняемите, отделя се по-голямо значение на лечението на наркоманите, а не на наказателното им преследване. Освен разпоредби, касаещи търговията с наркотици, в законопроекта се включени и такива, отнасящи се до задържането на обвиняемите, дисциплинарни наказания, както и други теми от правен интерес.

За търговците на наркотици с печалба над 75 000 евро наказанията ще са по-строги тъй като няма да се признават възможностите за смекчено третиране заради зависимост. В определени случаи на разпространение на наркотици (където извършителят използва оръжие, има за цел да привлече към употреба на наркотици непълнолетни лица или да подтикне непълнолетен да извърши престъпление, причини тежка телесна повреда или смърт) извършителите се наказват с доживотен затвор или  със затвор за срок от 10-20 години и парична глоба, която може да достигне до 600 000 евро.  Успоредно с това, според законопроекта ще се налагат различни срокове затвор за притежателните на незаконни пушки, гранати, картечници и други оръжия.

Специален прокурор  за престъпленията свързани с корупцията ще се занимава само с тях и няма да поема други случаи. Той ще бъде избиран от Висшия съдебен съвет и ще работи в сътрудничество с двама прокурори и заместник-прокурори. Както министърът на правосъдието Андонис Рупакиотис изясни, този пост няма за цел да замести двамата икономически прокурори (Григорис Пепонис и Спирос Музакитис).

С бързи процеси ще бъдат съдени случаи от криминален характер на държавни служители, престъпили клетвата си. Предвижда се и задължителна  парична глоба за държавни служители, извършили незаконни сделки, в размер 50 пъти по-голям от печалбата им.

Друга разпоредба на законопроекта се отнася до утежняващи случаи – престъпления от омраза, по етнически, расови или религиозни подбуди или заради различна сексуална ориентация. Предвижда се и възможността за преразглеждане на делото пред гръцките граждански съдилища в случай на прибягване до Европейския съд за правата на човека. Въвежда се определен срок, в рамки на който трябва да се осъществи разследването, внасянето на предложение от прокурора в съдебния съвет и издаването на съответно решение  при случаите на корупция и на случаите от широк обществен интерес. При тях обвиняемите се задържат временно, за да се избегне освобождаването им при изтичане на 18 месеца от задържането им както често се случва сега. За спазването на този срок ще има специално напомняне в обзорните доклади.

Друг параграф на законопроекта предвижда работодателят да се задължи да наеме отново на работа служителя, когото е уволнил, ако уволнението бъде признато за невалидно от съда. На работещите се дава правото да изискат от работодателя, просрочил плащането, освен заплатата и действителна заетост. Това може да бъде задоволено и от осигуровки.

Според правилника на Върховния съд са предвидени и разпоредби за размера на паричните наказания в случаите на обида на личността и честта от публикации в печата или предавания в радиото и телевизията. За глобите, които се налагат няма да важи най-ниската граница, предвидена от законодателството, а ще се преценява според случая - според степента на обидата и нанесените щети.

Категории: законопроект оръжия наркотици наказания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus