Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дори и читателите на GRReporter не могат да преценят излиза ли Гърция от кризата

16 Юни 2014 / 17:06:24  GRReporter
686 прочитания

Икономическата и социалната история показват, че периодите на криза засягат най-силно и с най-дълготрайни последици най-големите обществени групи. Чувствителността към кризата се измерва в конкретни икономически показатели, които обикновеният човек би описал с простото съотношение между въздух и пари в своя джоб. Иначе казано, изпразването на джобовете ни е нещо, което не можем да не забележим, да не усетим и да не можем да определим.

            Затова ви попитахме за вашето усещане към икономическата криза в Гърция и дали страната излиза от нея: "Вярвате ли, че Гърция излиза от кризата?"

            По традиция ще започнем нашия анализ на анкетата от българската версия на сайта ни. Отговорите на поставения въпрос са доста разпръснати и вотът на читателите ни не е еднозначен. 33% отстояват мнението, че излизането от кризата е предизборен трик на Самарас. Следващият по популярност отговор е в полза на силен туристически сезон и на него се падат 18% от читателския вот. Само с 3% по-малко  - 15% - следва отговорът, който твърди, че всички икономически показатели и агенции за кредитен рейтинг обявяват излизането на Гърция от кризата. 13% от читателите усещат подобрение, но само в полза на икономическия елит. Група от 11% от далите отговор смята, че със своите залежи на природни горива в териториалните си води Гърция ще се превърне в новия Дубай. Последен по популярност се нарежда отговорът на читателите ни, който гласи, че докато Самарас и сие са на власт, Гърция ще прескача от меморандум в меморандум. Той събира едва 9% от вота.

            Виждаме, че в двата полюса, като най-популярен и най-малко популярен отговор са теми пряко свързани с управлението на министър-председателя Самарас. В средата остават отговорите, в които се открива оптимизъм по отношение на изхода от икономическата криза. Ако съберем отговорите, в които има оптимизъм, и ги сравним с тези, които са песимистично настроени, виждаме, че песимизмът води, но нивото на оптимизъм сред българката аудитория на сайта ни е високо. Остава да гадаем дали читателите ни са отговорили иронично или оптимистично, когато са припознали в Гърция следващия Дубай.

            Сходно е и положението с отговорите на английската версия на GRReporter.info. 32% от англоезичните ни читатели отново отдават предпочитание към предизборни трикове от страна на гръцкия министър-председател по отношение на излизане от кризата. 22% виждат подобряване на положението но само сред икономическия елит. Следва групата на тези читатели, които смятат, че има реални икономически индикации за край на икономическата криза, които можем да намерим в анализи и очаквания на рейтинговите агенции. Този отговор е събрал 14% от читателския вот. Последните 3 отговори са много близки като резултати: очакваният силен туристически сезон и дубайското бъдеще на Гърция събират по 11%. На дъното на читателския вот с 10% отново е песимистичното бъдеще за управлението на Самарас и компания.

            Накрая, но не по важност, а по разлика във вота са отговорите от гръцката версия на сайта ни. Ако предположим, че в българската и английска версии са дали своя вот и хора, които не живеят в Гърция, то за гръцката можем да заключим, че сериозността на въпроса дава пряко отражение върху отговорите.

            Нито един читателски глас не са събрали въпросите които твърдят, че икономическите показатели и рейтингови агенции показват изход от кризата и този за светлото бъдеще на Гърция като втори Дубай. Останалите въпроси разпределят читателския вот с по 25% всеки: Самарас и компания и подобряването на положението, но само на икономическия елит показват доста песимистични настроения. Надежда за излизане от кризата гръцките ни читатели виждат в традиционно силния за икономиката отрасъл - туризма. Можем да заключим, че трудностите на икономическата криза са изразяват в 75% от отговорите, а едва 25% виждат светлина в тунела.

            Новата ни анкета е свързана с гръцкия туризъм и това какво туристите намират за най-привлекателно в Гърция.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus