Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дора Бакояни вън от Нова Демокрация?

10 Април 2010 / 11:04:35  GRReporter
1780 прочитания

Разкол в Нова Демокрация внесе изявлението на бившия министър на външните работи Дора Бакояни, че няма да присъства на събранието на централния комитет на партията в неделя 11 април тази година. Бакояни обяви острото си несъгласие с партийната линия на парламентарната опозиция. Основен аргумент на бившия външен министър във възникналия конфликт е, че в период на кризисни решения за бъдещето на гръцката икономика, Нова Демокрация  не изпълнява ролята си на пълноценна и ефективна политическа опозиция. Дора Бакояни е категорична, че докато десницата се подлага на самоанализ под лидерството на Андонис Самарас, управляващата партия на социалистите от ПАСОК се предприемат стъпки с необратими последствия за бъдещето на страната.

В отговор на бойкота обявен от Бакоятни, водачът на дясната партия Андонис Самарас заплаши с изключване всеки един депутатите, които не съдействат в общото взимане на решение за бъдещето на опозицията. Самарас припомни, че над 800 хиляди десни привърженици избраха демократично своя лидер на 29 ноември миналата година, така че госпожа Бакояни трябва да приеме и уважи мнението на избирателите. В противен случай е свободна да напусне партийните редици. „Демократичното функциониране и целостта на партията е въпрос на политическа отговорност и последователност, особено в тези труди времена за страната,” заяви председателят на Нова Демокрация и добави: „Ние не можем, разбира се, да принудим никой да отговори на този призив против волята си, но няма и да позволим да се дискредитират демократичните процеси в партията. ”

Лидерът на крайно дясната партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис коментира, че Андонис Самарас днес контролира само една част от синята партия, а след края на събранието на централния комитет ще стане ясно дали ще може да наложи своето влияние над останалата част.

Първият шамар в лицето на Андонис Самарас, както го определят политическите анализатори в Гърция, бе когато Дора Бакояни направи официално посещение в Кипър в началото на март само дни след първото посещение на новия председател на Нова Демокрация. Тази визита не бе съгласувана с централния лагер на дясната партия и се разтълкува като самоволство на един от членовете на партията. Бившият министър на външните работи не сметнала за нужно да уведоми съпартийците си планираното пътуване, което обаче бе отразено като официално посещение.  От дясната кипърска партия побързаха да опровергаят твърдението, че Бакояни е пристигнала на официално посещение по тяхна покана, като топката остана в полето на Дора. След този инцидент дългогодишния партиен деец Янис Манолис заяви: „Усъмняването във възможностите на Андонис Самарас и подмолните игри срещу демократично избрания лидер на партията означава война със самия електорат на Нова Демокрация.”

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus