Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дора Бакояни: Това ще е последното еднопартийно правителство

17 Октомври 2010 / 14:10:31  GRReporter
1762 прочитания

Дора Бакояни е готова за основаването на новата политическа партия на 21 ноември и в интервю за „Катимерини” разкрива, че оставя отворена възможността за сътрудничество с правителството. „Правителството на Папандреу ще е последното еднопартийно”, преценява г-жа Бакояни. За брат си Кириакос Мицотакис, който след нейното отцепване от Нова демокрация остана в партията, тя признава, че двамата следват различни политически пътища, но въпреки това оставя да се разбере, че очаква неговата подкрепа.

Бившият външенминистър иска да създаде партия, която ще е различна от останалите като организация и ще функционира извън установените практики, като в основата си ще бъде автентично демократична. Основната идея на партията й е да потърси нов модел на управление, който да промени курса на развитието и да се фокусира към частната сфера. „Много хора мислят, че създавам тази партия заради огорчение и от капризност. Мислят, че това, което искаме да направим е да навредим на опозицията. Единственото, което искам да направят тези хора е да следят отблизо развитието ни след 21 ноември. Нашите намерения са ясни и ще бъдат съдени на полето на идеите, на предложенията, на нашето поведение пред обществото... Един голям проблем за политическата система е популизмът и демагогията, които продължават да властват” казва известният политик.

Политическата цел на новата партия е да създаде перспектива за правителства, които да се избират според политиките, които е необходимо да се следват и да се прилагат. „Необходимо ни е да има отчет, контрол и прозрачност на властта. По тази логика ние създаваме едно движение, което е ориентирано към Европа и ще действа като следва договорите и споразуменията, които сме поели” допълва Дора Бакояни.

Тя подкрепи позицията на своя баща Констнтинос Мицотакис, че по-голямата част от политиците продъжават да водят държавата по начина, по който са го правели и преди кризата и се опитват да скрият релаността от гърците. Това е и причината до обществото да достигат грешни послания. Дефицитът може да спадне за 18 месеца „само, ако някой каже, че ще ореже заплатите на държавните служители с 50 на сто, ще ореже пенсиите с 50%  и изцяло ще отмени разходите на държавата” казва бившият първи дипломат на Гърция.

Своето отцепване от Нова демокрация тя определя като съпротивление срещу позицията на партията при гласуването на меморандума, срещу който се противопостави. „Аз се отписах от Нова демокрация, защото вярвах и вярвам, че голямата буржоазна партия на страната беше длъжна в момента на кризата да подкрепи пакета с кредитирането и да се противопостави на допълнителните мерки. Не вярвам, че е сериозно и има нещо общо с истината да се твръди, че дефицитът ще се нулира след година и половина. Според нея това твърдение е също толкова безотговорно, колкото и предизборните обещания на  Георгиос Папандреу, че в държавата има пари за по-високи пенсии и заплати.

 

Категории: партия Дора Бакояни Нова демокрация Константинос МицотакисПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus