Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дора Бакояни: Срещата на Борисов с фермерите е срам за Гърция

24 Януари 2010 / 13:01:18  GRReporter
2165 прочитания

Срещата на българския премиер Бойко Борисов с протестиращите гръцки фермери продължава да буди реакции в гръцките политически и медийни кръгове. Бившият външен министър Дора Бакояни я определи като тъжно събитие и срам за Гърция. “Докато българският премиер говореше със селяните на Промахон и ги убеждаваше да отворят граничния пункт, нашият премиер произнасяше парламентарни речи за фермерите от Колонаки и за средиземноморската диета”, бяха думите на Бакояни. Колонаки е богат атински квартал и със сравнението “фермерите от Колонаки” гръцкият премиер намеква за “луксозните” според него доходи на земеделците.
    “Призовах премиера да се намеси и да спре блокадата на пътищата. Но вместо него се намеси българският премиер. Видяхме и това”, заяви председателят на Нова демокрация Андонис Самарас. Той окачестви срещата на българския премиер с гръцките фермери като неестествена дипломатическа практика и извън правилата.
    В редакционен коментар електронното издание zougla.gr на известния телевизионен журналист Макис Триандафилопулос коментира, че акциата на българския премиер Бойко Борисов е изложила гръцкото правителство и е предизвикала неодобрението му. “Фактът един чужд министър-председател да се намеси в уреждането на вътрешнополитически проблем на една европейска страна няма прецедент в европейската практика. Още повече в момент, когато България е предприела юридически действия срещу Гърция”, твърди изданието.  
    Междувременно протестиращите фермери от Промахон изпратиха отворено писмо до гръцките медии, в което освен всичко друго се призовава България да оттегли жалбата си срещу Гърция. “Става дума за народна селска борба и страната не не се е държала по подобен начин, когато България е била в трудна ситуация”, се казва в отвореното писмо.

Категории: Дора Бакояни Бойко Борисов фермериПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus