Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Допълнителни мерки за съкращаване на държавния дефицит, ако Гърция иска да излезе от финансовата криза

01 Февруари 2010 / 10:02:39  GRReporter
2004 прочитания

Съкращаване на общата стойност на заплатите в държавния сектор, а не само добавките към тях е една от препоръките на Хоаким Алмуня еврокомисарят по финансовите въпроси в Европейския съюз, които се чуха на международния икономически форум в Давос. До момента правителството на ПАСОК е предвидило в Програмата за стабилност и развитие намаление с 20% добавките към заплатите на държавните служители. Според европейските специалисти трябва да се съкратят разходите за заплати в публичния сектор, чрез намаляване на средната работна заплата.

Мерките залегнали в програмата са в „правилна посока” е мнението на европейските наблюдатели, но не са достатъчни. Официалният доклад на Европейската комисия за приемане на гръцката Програма за стабилност излиза 16 февруари тази година. От Брюксел настояват за прилагането на допълнителни мерки за намаляването на държавния дефицит от 12,7% от БВП сега до здравословните за страните от еврозоната 3% от БВП през 2012 година. Техните препоръки включват затягане на финансовия контрол в страната, замразяване на пенсиите и социалните добавки, повишаване на акциза върху горивата, както и увеличение на данъка върху луксозните стоки. Задължително е гръцкото правителство да изпълни обещанието си, че през 2010 година няма да се отварят нови работни места в държавния сектор, а през следващите четири години да се следва политиката едно към четири (на всеки четири освободени или пенсионирани ще се назначава един нов служител). Незабавна реформа в социално-осигурителната и пенсионната система, която трябва да включва постепенно увеличаване на пенсионната възраст както за мъжете, така и за жените. Еврокомисарите очакват видими резултати от прилагането на всички мерки (програмирани и допълнителни) за възстановяване на гръцката икономика в началото на май. Междувременно министърът на финансите Георгиос Папаконстантину заяви в интервю пред международна медия, че първото намаление на стойността на публичния дефицит ще се отбележи в средата на този месец.

На световния икономически форум в Давос стана ясно, че помощ за Гърция ще бъде предоставена само от европейски финансови институции като Европейската централна банка и Европейската инвестиционна банка, а не от държавите-членки в Еврозоната. Важно условие за предоставянето на тази помощ е стриктното придържане и изпълнение задълженията на Гърция към Договора за стабилност и прилагане на мерките за оздравяване на местната икономика. „Германските и френските данъкоплатци няма да плащат за спасението на Гърция,” казва германския министър на финансите Райнер Брудерле и добавя: „Смятам, че гърците сами трябва да се справят с настоящия проблем.”

Категории: ПолитикаИкономикаПрограма за стабилност и развитиеДавос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus