Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Домино от увеличение на цените

15 Март 2010 / 11:03:26  GRReporter
2558 прочитания

Домино от увеличения на цените на продуктите и услугите се задава от утре – 15 март, след като бъде повишен Данъкът добавена стойност. В същото време фабрикантите и търговците се скараха кой да застане в буферната зона и да поеме удара от увеличението на ДДС-то, така че да не се увеличат съвсем рязко цените.

Процентите на ДДС се увеличават от 9% на 10% и от 19% на 21%, както и за пореден път се увеличава специалния данък върху горивата. Това ще доведе до покачване на цените на основни хранителни продукти, горива, сметките за телефон, ток и вода, билетите, лекарствата, услугите, новопостроените жилища и автомобилите.

Увеличенията на цените на горивата от данъка за потребителите са покачили инфлацията в страната за месец февруари с 0,42%. От следващия понеделник ще има ново увеличение на потребителските данъци върху алкохола, цигарите и горивата.

По-подробно ДДС се увеличава на 21% за всички видове дрехи и обувки, телекомуникации, услуги, мебели и домашни потреби, автомобили, мотоциклети, транспорт, горива, строителни материали, цигари, алкохол, недвижими имоти, електрически и електронни уреди, бижута.

ДДС-то скача на 10% от 9% за хранителните продукти, за безалкохолните напитки, за електрическата енергия, за природния газ, за престоя в хотелите, за ресторантите, за кафетата, а сладкарниците, за билетите а градски транспорт, за поправките у дома – като водопроводчик, електротехник и т.н.

Ниският данък от 5% ще се поставя за вестници, спаисани, книги и театър.

В същото време започва война между индустриалците и търговците по повод на увеличението на ДДС-то. Доста фирми от всички браншове от търговията на едро заявяват, че нямат нищо против да не променят цените си и да поемат на гърба си процентите от покачения данък. От своя страна производителите се отдръпват и дори заявяват, че една голяма част от търговците на едро ги изнудват да поемат на своя сметка разликата от покачването на процента на ДДС-то.

Конкуренцията сред супер-маркетите се увеличава с увеличението на ДДС-то – вериги на discount супери като Lidl и Αldi са обявили, че ще поемат на своя сметка покчаването на ДДС-то, а в играта влезе и Carrefour Маринопулос, която каза, че ще поеме разликата за всички продукти на частници, а в същото време ще проъдлжи с промоциите.

 

 

Категории: АктуалноИкономика цени ДДС горива храни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus