Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Домино от „катинари” в промишлеността

15 Февруари 2014 / 13:02:21  GRReporter
1540 прочитания

Опасността големи предприятия да бъдат затворени заради високата цена на енергията беше подчертана вчера от високопоставени представители на Министерството на развитието.  По повод на неприятното развитие на нещата и поставянето в режим на разположение на  95% от работещите в стоманодобивната компания Халивургики в продължение на шест седмици, те заявиха, че „това не е нещо, което не сме очаквали, ние се страхувахме, че ще се случи...”.

Признавайки, че въпросът за разходите е приоритет за правителството, те обаче отбелязваха, че за намаляването им имат думата ЕК и Тройката, които трябва да се съобразят с трудното положение.

Макар че беше въведена със закон, формулата на Министерството на околната среда, която предвиждаше разходите да не са за сметка на домакинствата, а да се разделят между производителите на електричество беше отхвърлена –от тройката сметнаха, че това е държавна помощ...

Отговорните министерства

Не изглежда да има абсолютно единство обаче между отговорните министерства, тъй като всяко от тях вижда нещата в различни нюанси.

Например, Министерството на развитието казваше, че се опитват заедно с Министерството на околната среда  да направи възможно да информират, че през следващите дни ще се заседава междуведомствената комисия за промишлеността (на министерствата на финансите, развитието, заетостта и околната среда), с дневен ред -решаване на спорните въпроси. В Министерството на околната среда в същото време подобна информация няма.

В Министерството на развитието твърдят, че продължават преговорите с Газпром, и новите цени ще са намалени, добавяйки обаче, че  „и рамките на печалбата на държавната газова компания трябва да се ограничат”.

В  Министерството на околната среда  наблягат на въпроса за намаляване на цената за доставка на природен газ от Русия и припомнят, че те първи са поставили въпроса за ограничаване на печалбата на газовата компания. Що се отнася до намаляването или прекъсването на потреблението на електричество при голямо натоварване на системата от големите потребители, още се водят преговори с ЕК. 

Факт е, че положението на пазара на енергия е хаотично. В един критичен период за страната, и при  забавянето заради майските евроизбори във всички сектори, непредвидимо е какво ще се случи след това- промишлеността е застрашена от разпадане.

Компаниите Алуминион тис Еладос, ЛАРКО, Виохалко, Сиденор, Халивургики и други са притиснати до стената. Те предупреждават чрез своята организация Съюз на промишлените потребители, че година след срещата им с премиера по този въпрос нищо не е станало, не е взета нито една от мерките, обещани от правителството.

Специално в случая на Халивургики  всички, дори и синдикатите, разбират, че високата цена на енергията прави нейните продукти неконкурентни в чужбина, а вътрешният пазар заради срива на строителството почти не съществува. Трябва да се отбележи, че в стоманодобивната промишленост има и друг проблем- заради ниското потребление на природен газ, не важи режимът на избор и компанията не може да купува газ директно от държавната газова компания, а посредниците допълнително увеличават цената.  

Положението на Халивургики

Ръководството на Халивургики с прес съобщение вчера обясни, че заради икономическата обстановка и очакването на положително развитие на нещата, след 6 години непрекъсната криза, е избрала да приложи мярката за режима на разположение на работниците, вместо да ги съкращава, а целта е да оцелее и да запази функционирането си.

Според отговорните лица на фирмата въпреки драматичното намаление на потреблението от 2008 и големите щети, Халивургики не е намалила доходите на работниците си, нито другите им преференции, както и е единствената компания в бранша, която не е прибягнала до съкращения.

„Компанията изчерпа всичките си икономически възможности, за да запази жизненото равнище на работещите... Дори и при щети за милиони евро през 2013, обяви допълнителни стимули и приложи мярката за доброволно напускане. Подписан беше колективен трудов договор, в противовес на климата на епохата”.

Държавната електрическа компания ДЕИ: задна скорост в случая на Алуминион

В очакване на решението на ДЕИ на 28 февруари във връзка с цената за Алуминион, Държавната електрическа компания започна да дава задна скорост относно някои въпроси.

Това показва излизането й от съдебното дело, което водеше срещу временните механизми на функциониране на пазара на едро.

Става въпрос за искани за отмяна, които ДЕИ е подала във Върховния Административен съд срещу Механизма за възстановяване на разходите (Cost Recovery).От миналия ноември заместник-министърът на енергетиката е информирал Върховния Административен съд , че ще е срещу искането за отмяна на ДЕИ.  След това електрическата компания оттегли искането за прекратяване, но не и искането за отмяна. Това става чак на 31 януари, преди да бъде издадено окончателното решение на съда.

Стоманодобивната промишленост –по острието на бръснача

От началото на кризата през 2008  до днес търсенето на стомана в Гърция е намаляло драматично. Както отбелязва ръководството на Халивургики, от 2 500 000 тона годишно, търсенето е достигнало ниво от 300 000 тона годишно, тоест 8 пъти по-малко. Съответно намаляват и производството на продукти на компанията, продажбите и оборотът й, а загубите се увеличават и възлизат на стотици милиони евро.

Категории: цена на енергията стоманодобивна промишленост Халивургики Национална електрическа компания Държавна газова компания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus