Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Докато данъчните изземат пердета заради дългове, посещенията в психиатриите се удовоиха

11 Юни 2010 / 11:06:18  GRReporter
1804 прочитания

В опита да напълнят държавната хазна и да се изплатят дългове на стойност стотици милиони евро, данъчните служби пристъпиха към обявяването на търгове. Според данните на Националната конфедерация на съюзите за защита на гражданите и потребителите-кредитори, в съдилищата е отбелязан скок от 110% на конфискациите от страна на банките.

Когато открила бележка, според която Данъчната служба й обявява, че ще изкара на търг пердето й за начална цена от 200 евро, Елисавет М. си помислила, че става дума за майтап, както съобщава вестник Та неа. Впоследствие установила, че е истина и че дългът към данъчните е от 2003 г. , когато съпругът й закъснял да подаде данъчната декларация и службата му изпратила глоба от 42 евро. През 2005 г. семейството получило бележката за глобата, но не я платили. Глобата за двете нарушения била в размер от 147 евро, но скочила на 596 евро със забавянето и с увеличенията според съдебното решение, което получили. В крайна сметка данъчните я задължили да занесе пердето си в службата, за да бъде обявено за търг. „Казах им, че няма да платя за транспортирането на завесата. Освен това имам две – една бяла и една жълта, нека да дойдат сами и да си изберат коя им харесва повече” заявява Елисавет.

„Показателно е, че през пъурвите десет дни на месец март 2010 г. са издадени около 3000 заповеди за плащане и конфискации” казва председателят на Конфедерацията за защита на потребителите Вангелис Критикос. Търговете за банките са замразени със заповед до края на месец юни чрез министерско решение, но се очкава след това да започне голяма вълна от търгове. От Атинския съд от първа инстанция за първите четири месеца на 2010 г. са издадени 8 500 заповеди за конфискации, докато през 2008 г. за цялата година те са били 12 500. Над два пъти повече са и заповедите за конфискации издадени от Солунския съд за миналата година в сравнение с 2008 г.

 

Икономическата криза запрати гърците в психиатрията, както показват данните от болница Дромокатио. Несигурността за работното място и постоянният стрес за причините да се удвоят през последните четири месеца посещенията в психиатриите. Посетителите искат докторите да им предпишат успокоителни. Но пациентите не са само хора на възраст, в която активно работят, а много от тях са пенсионери, които буквално са полудели заради обявленията, че ще им намалят пенсиите, както и служители, които се намират на крачка от пенсионирането.

 

Броят на пациентите, които остават на лечение в болниците се увеличава постоянно. „Ако на всяка смяна влизат в болницата по 25 души, считаме, че месечно ще имаме по 200 случая повече от преди” казва д-р Янакос, който се оплаква, че в същото време липсва болничен персонал – лекари и медицински сестри, но и кардиолог, заради което са длъжни да препращата пациенти към други болници.

Според директора на психиатрична клиника към болница Дафни г-н Т. Мегалоиконому отбелязва, че стресът и страхът са основните оплаквания на пациентите, които идват на прегледи и са пряко свързани с настоящето положение. „Хората виждат безизходица, разруха” подчертава. Според клиничната психоложка Илия Теотока-Хрисостомиди случаите, които засягат стрес и панически атаки са се увеличили заради икономическата криза. „Забелязваме патетично отношение за решението на проблемите – т.е. хоарата се чувстват по-малко активни и борбени. Има тенденция на бездействие и незаинтересованост за решението на проблемите” и отбелязва, че се забелязва скок на употребата на наркотични вещества. „Патетичността и липста на мотивация водят до депресивно поведение. Хората се чувстват безпомощни и вярват, че не могат да направят нищо по въпроса.” Но въпреки това д-р Хрисостомиди признава, че има една част от обществото, която е съгласна да се пригоди към промените.

 

 

Категории: АктуалноОбществодепресия криза банки конфискации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus