Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Договор за искреност” с данъчните

11 Август 2012 / 16:08:34  GRReporter
2451 прочитания

Министерството на финансите сменя тактиката спрямо длъжниците на данъчните служби. Съдебното преследване и административните глоби ще отпадат ако задълженото лице се съгласи да сключи „договор за искреност” с данъчните. Съблазнителна награда ще бъде изплащането на просрочения дълг с щедра отстъпка и на повече вноски. Броят им ще зависи от финансовото състояние на данъкоплатеца.

Планът на финансовото министерство предвижда между другото и премахване на съдебното преследване и затвора за просрочени дългове към държавата, които днес се задействат при дългове над 5 000 евро, както и възможността за частичното им погасяване в зависимост от доходите и имущественото състояние на задълженото лице, или в случай че става въпрос за фирма – в зависимост от оборота й.

Същевременно стават още по-строги наказанията за умишлено укриване на данъци и нелегална търговия, като могат да достигнат до конфискация на имущество.

Планът на финансовото министерство за новия списък с престъпления, който се очаква да влезе в сила до началото на следващата година, включва следните промени:

- Премахването на отделните парични глоби за първо данъчно нарушение. Няма да бъде налагано отделното наказание, което днес достига 1 150 евро, когато бъде установено данъчно нарушение за първи път, независимо от вида  и размера му, при условие, че не става дума за умишлено укриване на данъци.

Сред случаите, при които ще бъде премахната глобата, са издаване на несертифицирана данъчна информация по невнимание, неиздаването на фактури, квитанции за предоставени услуги, товарителници и др., когато е налице друг подобен документ, удостоверяването на формални нарушения, които не влияят върху приходите и разходите.

- Одиторите няма да отхвърлят счетоводните книги и данни заради формални нарушения и дреболии, а от 2013 ще бъде отменен остарелият Кодекс за счетоводните книги и данни, като ще бъде заменен от електронен опис на приходите и разходите.

- Отписване на голяма част от допълнителния данък,  до 80%, и изплащането му на части, като вноските може да достигнат до 40 за данъкоплатците, които ще си признаят за „данъчни прегрешения” от миналото и ще подадат нова или допълнена данъчна декларация.

Тази мярка се отнася за данъкоплатци, които не са подали или са подали неточни данъчни декларации. Те ще трябва да подадат първични, коригирани или допълнени данъчни декларации, като приемат допълнителния данък, който трябва да платят за изминалите години (данъчни декларации за облагане на дохода, ДДС, данък печалба, данък при прехвърляне на недвижими имоти, наследства, дарения и т. н.).

Разделянето на данъка на вноски ще зависи от времето, когато е възникнало задължението, вида и размера на данъка, финансовото състояние на данъкоплатеца и неговата данъчна история. За задължения от данък общ доход и недвижими имоти, които се отнасят да настоящата година, вноските ще бъдат по-малко в сравнение с дълговете, които са просрочени от дълго време.

- Премахване на мерките за принудително събиране на доходите, като конфискуване на доходи и имущество, както и на съдебното преследване за тези, които сключат договор за уреждане на задълженията си. Тук се изключват случаите с укриване на данъци и пране на пари.

Също така, в случай че целият дължим данък бъде изплатен наведнъж, данъкоплатецът ще може да ползва отстъпка до 30%.

- Специално за фирмите ще има отписване на увеличените данъци и глобите за просрочени задължения и данъчни нарушения от миналото, както и изплащане на задълженията на части, като броят на вноските ще зависи от финансовото състояние на фирмата, вида и размера на оборота й.

Планът предвижда на равни периоди от време (тримесечие или шестмесечие) внасяната сума от дължимия данък да се преразглежда, така че да съответства на процент от брутните приходи. Така ако например през някой месец приходите на фирмата са намалели, ще се намалява автоматично и сумата на вноската, а ако приходите са се увеличили отново ще се преразглежда.

Според служители в министерството на финансите, данъкът, който ще се оформя автоматично ще варира в рамките на 3%-5% от брутните приходи на фирмата или на лицето, упражняващо свободна професия, в зависимост от седалището, мащаба и вида на дейност.

- Премахване на съдебното преследване и затвора за просрочени задължения над 5 000 евро, както е днес.

Въпреки това, в случаи на умишлено укриване на данъци (укриване на доходи, имущество, като недвижими имоти, депозити, издаване на фалшиви и виртуални фактури и др.), ще има още по-строги наказания в сравнение със съществуващите в момента, като ще се стига и до конфискация на имущество.

Освен съдебното преследване и другите наказания, на нарушителите ще бъдат налагани солени глоби и увеличения върху дължимия данък, които няма да бъдат намалявани дори и ако се споразумеят с данъчните власти.

Целта на новия план е увеличаване на постъпленията в хазната

Категории: министерство на финансите извънреден план мерки данъчни задължения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus