Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Добре дошли в бъдещето на образованието!

21 Януари 2012 / 17:01:11  Иван Петков
2169 прочитания

Няма човек, който да не си спомня своя първи учебен ден, трепета, очакването, страха от новото и неизвестното, една от първите големи стъпки и промени в живота. По мое време първите стъпки се изразяваха в изрязване от хартия и подреждане на букви в думи, в упражнения по писане, за да свикне неуверената ръка да създава лулички и ченгелчета, които в последствие да се свържат в букви, после в думи, изречения и текст. И това е било метод на обучение, който малко се е променял във времето, независимо дали се е пишело с пръст върху пясък, с перо върху пергамент или с писалка и химикал върху хартия. Като юноша си мечтаех и за времената, в които няма да има черна дъска, а екран, подобен на тия във научно-фантастичните филми, исках да ползваме компютри в училище, да имам компютър вкъщи. 

Времената се менят, технологиите напредват, а образованието, макар в него да навлизат някои "нововъведения" като преписване с помощта на GSM телефони или пък заместването на тетрадката от лаптоп, и то главно в университетите, като че ли си остава все така консервативно. През изминалата седмица Apple представи 3 продукти, които реално могат да влязат и да променят разбирането ни за учебник и интерактивна книга. Тези продукти са насочени към образованието и са наистина впечатляваща демонстрация за това, как технологията може да навлезе сега в момента, а не само в различни концептуални модели и виждания за бъдещето.

 iBooks 2 и Textbooks за iPad

iBooks е приложението на Apple с което могат да се закупят, свалят и четат книги на устройствата на компанията - iPad, iPhone, iPod Touch. В обновената версия има раздел за интерактивни учебници (и книги), наречени Textbooks.  

Всичко е направено в стила на Apple - изчистено, стилно и потребителски насочено т.е. лесно за разбиране и употреба. На представянето в музея Гугенхайм в Ню Йорк беше показана книга със заглавие "Животът на Земята" ("Life on Earth "), която демонстира възможностите и виждането на Apple за нов начин на представяне на информацията и ролята на таблетите в процеса на учене. 

  По-долу ще можете да видите видео с демонстрация на всички представени приложения, в това число и Textbooks. Нивото на интерактивност е наистина впечатляващо! Цените са повече от приемливи - $14,99 и по-ниски. За момента не съм пробвал дали учебниците са налични извън Щатите. Единствен недостатък поне за момента е, че представената книга "Животът на Земята", която е била само от 56 страници, е с обем от 965MB, което не е никак малко. Учебник по биология Pearson's Biology е с обем от 2,7GB! Apple трябва да помислят за някаква форма на компресия.

iBooks Author

Заедно с впечатляващите Textbooks, Apple представиха и софтуер, с който да се създават интерактивните книги -  iBooks Author.  

Инструментът е безплатен и е наличен само за Мac. Притежава изчистен и интуитивен интерфейс, с идеята всеки преподавател да може да направи свой учебник.  

iTunes U  

iTunes U e безплатно приложение, чрез което могат да се разпространяват лекции и цели курсове, под формата на аудио, видео или текст. Достъпни са лекции и материали на едни от най-известните и престижни университети като Stanford, Yale, Oxford, UC Berkeley, както и на  MoMA, New York Public Library и други.  

Стартирах един подкаст на лекция за еCommerce Marketing и мога да кажа, чрез Wi Fi домашната ми мрежа всичко вървеше много гладко и без насичания. Големината на трафика е около 60MB, което не е никак голям обем, тъй като лекцията беше около 50 минути.

В заключение ще кажа: Уау! Представеното от Apple е нещо, за което само съм мечтал и е налично в момента. Представените продукти са наистина впечатляващи и предоставят достъп много и най-различна информация. Отчитам факта, че за да има достъп до тях, човек трябва да направи допълнителна инвестиция. Надеждата ми е, че ще се появят подобни продукти и за други платформи и операционни системи. 

Конкретно за българското образование, тъй като продуктите на Apple не са толкова популярни у нас с изключение на iPhone най-подходяща остава идеята за използване на отворени стандарти, които да са платформено независими. Разбира се, това е само пожелателно, тъй като няма никакви стъпки в тази насока. Все пак съм изключително доволен, че има реализация на практика, на някои мои детски мечти. Добре дошли в бъдещето на образованието!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus