Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Добрата" Proton отиде в Eurobank

13 Юли 2013 / 10:07:38  GRReporter
1006 прочитания

Както се очакваше, Фондът за финансова стабилност реши в петък следобед 100% от Proton Bank  да бъдат продадени на Eurobank. Освен гръцката банка, оферта е представил и американският фонд Monarch Alternative, но предложението е било много слабо. Днес се ще има заседание на общото събрание на фонда, което ще вземе решение за продажбата на Пощенската каса, по всяка вероятност отново на Eurobank. По този начин ще се създаде един четвърти банков полюс, който през есента ще бъде приватизиран изцяло или частично.

Отбелязва се и ролята на тройката за продажбата на Пощенската каса. Смята се, че именно нейната намеса ще доведе до преминаването на касата в ръцете на Eurobank. Съобщения, че тройката иска да запази Eurobank като четвърти „добър” полюс от много време циркулират. Причината за това е проста. Eurobank без допълнителната стойност, която би й придало едно изкупуване, нямаше да може да привлече частни капитали, давайки възможност на Фонда за финансова стабилност да я продаде. С добавянето на Пощенската каса групата придобива друга стойност, тъй като ще бъдат „поправени” повечето недостатъци на Eurobank, която не би мога сама да излезе на пазара.

Четирите полюси

Тройката от месеци насам е изяснила пред гръцките власти, че иска в гръцката банкова система да останат четири добри банкови групи. Това обаче предполага запазването на автономията на Eurobank. В случай, че банката не беше успяла да придобие Пощенската каса, тя щеше има проблем с оцеляването си и властите щяха да се принудят за я продадат на парчета на другите големи банкови групи. Тройката не искаше да рискува. Както преди няколко месеца с много по-голям риск развали сделката с Националната банка, така и сега подкрепи Eurobank, за да я запази жива

 Припомня се, че с промяната в последния момент на условията на конкурса за продажбата на касата, няма да бъдат взети предвид предложенията, които включват и средства в брой. По този начин се обезсилват офертите на Националната банка, Alpha Bank и Банка Пиреос, които включват съчетание между средства в брой и размяна на акции.

Трикът с акциите

Така, рано сутринта в понеделник малко преди приключването на конкурса за продажбата на Пощенската каса, на факсовете на Националната банка и на Alpha Bank пристига съобщение, което променя условията на играта. Двете банки, заради подкрепата, получена при рекапитализирането, няма да имат възможност да подадат оферта, която да съчетава средства в брой и акции. Този факт засяга особено Alpha Bank, лишавайки я от предимството да даде най-добрата цена.

Тоест, Фондът за финансова стабилност ще избере на кого да продаде Пощенската каса, с  единствения критерий синергиите, които се създават и последиците за стабилността на системата, а на базата на цената. Така предимството без всякакво съмнение е на страната на Eurobank, тъй като тя с придобиването на Пощенската каса ще може да функционира автономно и да бъде продадена .Освен това, и проучването на консултанта на Пощенската каса Alvarez & Marshall смята за най-добро решението за сливане с Eurobank, заради по-добрите синергии.

4 предложения

В края на краищата, във вторник и четирите добри банкови групи подадоха оферти- Националната банка, Alpha Bank, Банка Пиреос чрез Geniki Bank и Eurobank. Според информациите офертите са направени така, че в случай, че промяната в последния момент бъде сметната за незаконна, Националната банка и Alpha Bank да могат да претендират за Пощенската каса.

Alpha Bank е особено засегната от намесата на тройката посредством Банката на Гърция по този въпрос, тъй като ръководството й смяташе, че ще спечели конкурса. Така не е изключено да потърси други начини да защити правата си.  

Тройката, след намесата си за неуспеха на сливането между Националната банка и Eurobank, направи резултата вече 2:0 в своя полза.

Междувременно, според информациите бившият изпълнителен директор на Националната банка Апостолос Тамвакакис, стоящ начело на малка група бизнесмени, подаде в Банката на Гърция искане за придобиването на Инвестиционната банка на Гърция IBG. Според банковите източници, цената, предложена на ликвидатора на Банка Лаики, на която принадлежи и Инвестиционната банка, е 70 милиона евро. Същите източници смятат, че е малко вероятно Тамвакакис да не получи одобрението на Банката на Гърция и отбелязват, че чрез IBG той ще започне да действа на вътрешния банков пазар.Затова не се изключва възможността на един втори етап той да участва и в нов цикъл от продажби и сливания.

Категории: Eurobank Proton Bank Пощенска каса Инвестиционна банка Апостолос Тамвакакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus