Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До края на 2014 бежанците от Сирия ще нараснат 3 пъти

02 Октомври 2014 / 15:10:58  GRReporter
921 прочитания

Вчера министърът на корабоплаването и Егейско море Милтиадис Варвициотис съобщи в парламента прогнозата, че до края на годината броят на лицата, преминаващи нелегално гръцката граница, ще се утрои. «Смятаме, че до края на годината 30 000 нелегални имигранти ще пресекат нашата граница. През 2013 броят им е бил 9 000 души», заяви министър Варвициотис по време на заседание на комисията за производство и търговия. Тема на заседанието бе докладът на министъра на корабоплаването по проблемите на неговото министерство и преструктурирането на пристанищните власти.

Милтиадис Варвициотис свърза това увеличение с развитието на събитията в Сирия, като посочи: «Всеки ден, когато по телевизията показват някоя от жертвите на ислямистите, или всеки ден, когато се излъчи съобщение за масови гробове или масови нападения, точно на следващия ден ние усещаме двоен натиск по нашите граници». След това министър Варвициотис говори за сътрудничеството на гръцките и турските власти: «Ние провеждаме операции за издирване и спасяване на имигранти, които имат огромен успех, и сме горди с това. Въпреки че във водите на Средиземно море са загубили живота си хиляди души, в гръцки териториални води имаме драматични наистина, но малко такива случаи. Едновременно с това имаме много голям брой хора, на които отказваме достъп и искаме от турските власти да ги приберат, което те и правят. До края на годината смятаме, че броят на нелегалните имигранти, прибрани от турските власти след наше искане, ще достигне около 15 000 души».

Действително голям брой от нелегално влизащите в Гърция имигранти са сирийци. Въпреки това обаче малко от тях искат да останат в страната или кандидатстват за убежище. Бежанците от Сирия обикновено имат в себе си достатъчно пари, за да останат толкова време, колкото е необходимо, за да може трафикантите да организират тяхното прехвърляне в западноевропейски държави. «Германия, Австрия и Швеция са едни от държавите, в които те искат да стигнат, тъй като там се предоставя веднага подслон и финансова помощ на бежанците, а на мнозина от тях вече семействата и приятелите им са там», разказва пред вестник „Катимерини“ сириец, който от дълги години живее в Гърция. Прехвърлянето се осъществява по различни начини. Някои се опитват да заминат със самолет, като използват фалшиви документи, други – с моторни превозни средства, преминавайки през Македония, Сърбия, Унгария, Австрия, а пътешествието им продължава седмици. Докато пребивават в Гърция, обикновено 1-2 месеца, те живеят в апартаменти под наем в центъра на Атина или в други квартали, като Калитея и Неос Козмос.

Междувременно данните от едно шокиращо изследване («Fatal Journeys: Τracking Lives Lost During Migration»), публикувано в понеделник от Международната организация по миграция, показват, че Средиземно море се е превърнало в истинско гробище за имигрантите. Според Организацията, 3 072 души са загинали в периода януари-септември 2014, опитвайки се да пресекат Средиземно море в търсене на един по-добър живот. Става дума за най-големия брой загинали емигранти в световен мащаб. Що се отнася до общия брой на емигрантите в целия свят, загубили живота си докато търсят по-добра съдба за себе си и семействата си, той надхвърля 40 000 души от 2000 година насам, т.е. средно на ден 8 души загиват по пътищата на миграцията.

Организацията призовава правителствата на всички държави да се справят с това, което те описват като «истинска епидемия на престъпността и виктимизацията».

«Нашето послание е ясно: емигрантите не бива да умират», заяви генералният директор на Международната организация по миграция Уилям Лейси Суинг. «Време е да направим повече от това да отчитаме броя на жертвите. Време е да мобилизираме хората, за да спре това насилие спрямо отчаяните емигранти», добави той. 

Трябва да се отбележи, че мнозина емигранти загиват в отдалечени райони на света, като тези случаи не се отчитат. Също така нито една световна организация днес не отговаря за системното проследяване на броя на смъртните случаи, така че ужасяващите данни на Международната организация по миграция вероятно са много по-страшни.

Изследването на Организацията, състоящо се от 200 страници, стартира след октомври 2013, когато над 400 емигранти загубиха живота си в две корабокрушения близо до италианския остров Лампедуза.

 

 

 

 

Категории: нелегални имигранти бежанци Международна организация по миграция данни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus