Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До 70 на сто са паднали наемите на търговските обекти в Атина

04 Октомври 2013 / 17:10:20  GRReporter
1404 прочитания

Рязък спад в цените на наемите отчитат собствениците на търговски обекти в Атина. Според изследване на брокерската компания Атинаики Икономики от 2008 до днес наемите на магазините на най-популярната търговска улица в гръцката столица – Ерму са намалели с 40 на сто. Общият спад в цените на наемите е достигнал до 70 на сто.

Преди пет години най-високите цени на улица Ерму бяха 220 евро/ кв. м. Днес същите обекти се наемат за цена 130 евро/ кв. м. В следващата категория магазини пък цените са спаднали от 130 на 40 евро за квадратен метър.

От Атинаики Икономики твърдят, че са зачестили случаите, в които магазините на търговски вериги не плащат наем, а дават на собственика процент от оборота, който се движи между 5 и 7 на сто.

Един друг фактор за спада на цените е намаляването на заетостта в търговския сектор. В момента заетите в него са 12 на сто от работещите, докато в годините преди кризата техният процент беше 16 на сто.

В същото време през последните години се увеличи броят на пекарните и заведенията за бързо хранене на всички търговски улици в Атина, а магазини като тези за продажба на техника поддържат по-малка складова база. Една друга промяна е, че като цяло търговията на дребно в центъра на Атина се измести от районите около площадите Синтагма и Монастираки и квартал Колонаки. Показателен е фактът, че 15 на сто от магазините на улица Патриарху Йоаким в Колонаки и 42 на сто от тези на улица Стадиу са празни.

 Атинаики Икономики отчита спад и в цените на магазините в големите търговски центрове, но според брокерите този процес тече далеч по-бавно в сравнение с големите търговски улици. Наемите в най-популярните търговски центрове се движат между 40 и 60 евро за квадратен метър. Общата търговска площ в Гърция в момента е 954 000 кв. м., в която са включени и най-големите търговски центрове и места за забавление. 

Категории: Компании наеми търговски обекти търговски центрове цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus