Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До 45% нараства данъкът върху доходите от наеми

04 Ноември 2012 / 12:11:18  GRReporter
1580 прочитания

Поне 700 000 собственици ще трябва да бръкнат дълбоко в джобовете си след очакваните промени в облагането на доходи те от наеми. Очаква се облагането с коефициент от 10% до 45% да доведе до увеличаването а данъчното бреме за онези, които са „късметлии”   в този момент да получават доходи от наеми. Така доходите от наеми до 100 000 евро годишно ще се облагат с коефициент от 10 до 30%, а тези над 100 000 евро годишно –с 45%, без необлагаем минимум. От 1 милион собственици, които декларират допълнителни доходи, само 700 000 имат доходи от наеми, като много от тях не могат да ги съберат заради забавяне в плащането. По информация на собствениците 1/3 от наемателите бавят наемите от един месец до една година. Положението в сектора на отдаването на недвижими имоти под наем- независимо дали са жилища или офиси, ще се влоши допълнително с предстоящото облагане. През последните месеци стотици собственици прехвърлят несъбраните наеми на Касата за депозити и заеми или на данъчните служби- на практика подаряват наемите на държавата, за да не бъдат облагани за тях. Смята се,че това е единственият начин да се избегне данъчното облагане, тъй като според данъчното законодателство собствениците са задължени да плащат данъци и за 12те месеца по договора за наем, независимо дали наемателят е платил. По този начин държавата има право да потърси от наемателя съответните суми- нещо, което обаче почти никога не се случва.

Напоследък 25% от жилищата, 35% от магазините и 65% от офисите нямат наематели от месеци. Преди кризата недвижимите имоти намираха наематели за рекордно кратко време.  Днес до наемането на имотите, особено на тези с площ над 120 кв.м., може да минат от 6 месеца до 1,5 година. А при офисите този срок може да нарасне до 2 години.

Според последни данни, почти 50% от гърците-наематели на имоти от всеки вид закъсняват с плащането на наема от 2 до 6 месеца. Докато в Атина закъсненията са от над два месеца, в Солун достигат и до 5 месеца. Очаква се това да доведе до непоправими щети за наемодателите, които не само не получават доходи от имотите, но се очаква да платят извънредно големи данъци за тях. Трудно е да се прецени какъв е процентът на неплащащите, защото повечето собственици проявяват търпение с надеждата наемателите да платят по-нататък. Смята се обаче, че неплатените наеми са над 1 милиард евро и се увеличават непрекъснато.

Междувременно, в съдилищата има хиляди молби от наематели за намаляване на наемите, както и от наемодатели за изгонване на неплащащите от имотите им. Що се отнася до намаляването на наемите- заради голямото предлагане, заради договаряне между собственик и наемател, или заради съдебно решение, се стига до намаляване от 15% до 50% за жилища, от 10% до 30% за магазини и от 20% до 50% за офиси.

 

Категории: данъчно облагане недвижими имоти наеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus