Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До 40% е спадът в оборота на застрахователните компании през 2010

29 Декември 2010 / 12:12:51  GRReporter
1285 прочитания

Между 30%-40% е спадът в оборота на застрахователните компании през 2010 година в сравнение с резултатите в края на 2009 година, предаде Имерисия позовавайки се на специалисти от сектора. Намаляването на гръцките акции и облигации в инвестиционните портфейли на дружествата, както и по-високите разходи като извънредното данъчно облагане на печелившите предприятия са част от причините за свиването на обема на застрахователния сектор тази година.

Друг фактор, който допринесе за драматичното намаление на оборота е лавинообразното изтегляне на застраховките Живот от началото на 2010, след задълбочаването на икономическата криза и възникналата остра липса на ликвидност на пазара. Не на последно място остават и увеличенията на цените в здравния сектор, което повиши разходите на застрахователните дружества. В същото време в Гърция се повиши броят на незастрахованите автомобили, което се отразява на приходите в частните застрахователни компании.

Най-голямото застрахователно дружество в момента е Националната застрахователна компания, която държи около 25% от пазара на частното застраховане. Новото управление на дружеството е решено да запази положителния икономически растеж на компанията от предишни години, като основно намали оперативните разходи, но да запази високата капиталова адекватност и високи маржове на платежоспособността. Въпросът е дали дружеството ще реши да се възползва от решението на Банката на Гърция и ще задържи акциите и облигациите до падеж, за да получи цена на придобиване.

При Interamerican, която е втората по големина компания в сектора се отбелязва растеж от около 10 на сто в две основни групи застраховане – живот и общо застраховане. Дружеството държи около 15% от частния застрахователен пазар, като независимо от успехите тази година общият обем на оборота на компанията е намален, поради гръцките акции и облигации, които групата има в портфейла си. За 2010 година платежоспособността на Interamerican се определя на около 170%-180% от капитала.

Чуждестранните компании на гръцкия пазар като Allianz, Chartis (AIG), Alico, ΑΧΑ, Groupama, Victoria и Generali са разпределили помежду си останалата част от пазара на частното застраховане, като все още не са изнесли официална информация за резултатите от 2010 година. Специалистите оценяват, че освен намаленото движение на пазара и обезкървяването на дружествата след масовото прекратяване на застраховките Живот, картината и при тези компании няма да е красива. Освен това поредното извънредно облагане на печалбите на гръцките представителства може да се окаже дори фатално за някои от тях.

Подобно на реформата в банковата система, където се очакват сливания и окрупнявания на пазара, застрахователните дружества също гледат към обединяване на силите в период на криза. Всички дружества, които са попаднали под член 6 от закона за дейността на частните застрахователни предприятия 400/70 от 2008 година в момента търсят начин да повишат реално капитала си или чрез стратегически инвститори, или чрез сливане с по-мощни компании на пазара. Според прословутият член 6 застрахователните компании на червено имат възможност да направят втора по-благоприятна оценка (до 30% повече)на активите си и по-точно на недвижимата собственост, която притежават, за да покрият нивата за капиталова адекватност. Този закон разбира се създава изкуствена защита срещу скоростен фалит за дружествата, без да решава реално проблема им с ликвидността и капиталовата адекватност.

Като резултат от проблемите с ликвидността и намаления оборот не закъсняха тази година и оплакванията за сериозно забавяне на изплащането на дължими суми по застраховки и осигуряване. Омбудсманът в Гърция Евангелос Зервас оповести, че е получил стотици оплаквания за закъснели или неизплатени суми по дължими застраховки. След сигнала Банката на Гърция заедно с Асоциацията на гръцките застрахователни компании създадоха списък с препоръки, към които частните дружества трябва строго да се придържат. Основните точки в този списък са застрахователите да информират редовно и подробно техните клиенти за състоянието на сметката и дължимите суми, както и незабавно изплащане на обезщетението според датата определена в договора. В  случай на забавяне застрахователите ще са принудени да изплатят наказателни лихви. 

Категории: ИкономикаПазариКомпании застрахователни компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus