Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До 20 септември ще е готов списъкът с 12 500 държавни служители, включени в схемата за мобилност

26 Август 2013 / 18:08:12  GRReporter
1412 прочитания

В премиерската резиденция „Максиму” завърши днес съвещанието на правителственият Съвет за административна реформа под председателството на премиера Андонис Самарас и с участието на вицепремиера Евангелос Венизелос.

Основна тема на заседанието бе така наречената „схема за мобилност” на държавните служители, в която до края на септември трябва да бъдат включени 12 500 държавни служители. Те ще получават 75% от заплатата си в продължение на 8 месеца, докато се намери друга, подходяща позиция за тях. Ако това не стане, ще бъдат уволнени.

На излизане от премиерската резиденция „Максиму” министърът на административната реформа и електронното управление Кириакос Мицотакис заяви:

«Потвърдихме окончателно решението страната ни да спази стриктно графика и до края на септември 12 500 държавни служители да бъдат включени в схемата за мобилност».

Той добави, че тази схема представлява не само задължение на Гърция пред международните кредитори, но и един положителен инструмент, който ще доведе до по-добро използване на трудовите й ресурси.

Мицотакис отбеляза също така, че всички 1 800 държавни служители, обхванати от първата вълна на мобилност, са били настанени на други позиции, където е имало нужда от тях.

Както стана ясно, списъците с имената на служителите ще бъдат оповестени до 20 септември.

«Напредваме с бързи темпове», заяви на свой ред Евангелос Венизелос след края на съвещанието.

„Важно е да има атестация на служителите и меритокрация, защото само така хората ще се убедят, че всичко това се прави в интерес на гражданите”, коментира говорителят на ПАСОК Одисеас Константинопулос,.

Той добави, че политическата система има голяма вина за забавянето на преструктурирането в публичния сектор през последните 30 години.

Следва включването на останалите служители, които ще допълнят цифрата до 12 500 и които ще дойдат от всички министерства и техните подразделения, въз основа на оценката на техните структури и планове за набиране на персонал.

Атестацията и даването на точки на служителите засяга не общия брой държавни служители, а само работещите в министерства и служби, в които са отчетени излишни работни позиции след оценка на структурата им. Това бе разяснено от министерството на административната реформа в информационно съобщение за графика и процедурите, които ще бъдат спазени при прилагането на схемата за мобилност.

 

 

Категории: държавни служители мобилност международни кредитори Кириакос Мицотакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus