Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Днес в Амфиса започва процеса срещу убийците на Александрос Григоропулос

19 Януари 2010 / 20:01:57  Мария Спасова
2668 прочитания

Кремена Куцуку

В 9,00 часа тази сутрин в съда в малкото градче Амфиса в централна Гърция започва дългоочакваният процес срещу полицаите Епаминондас Корконеас и Василис Саралиотис, обвинени в убийството на 15-годишния Александрос Григоропулос. Напрежението в градчето расте в очакване на голяма демонстрация, насрочена по обед в центъра на Амфиса. Вечерта преди деня на съдебното заседание улиците на града са пусти, гражданите са се прибрали по домовете си, а малкото, които срещнах по улиците споделят страховете си за събитията от вечерта и следващия ден. Надяват се обстановката да е нормална.

В града има засилено полицейско присъствие. Според информация от полицейската дирекция тук са 400 полицаи, за избягването на безредици ще помагат и служители от специалните части. Началникът на полицията съобщи, че са взети всички необходими мерки за осигуряването на безопасността в провинциалното градче. Извършва се и проверка на автомобилите на трите входове на града.     

Търговският съюз на Амфиса е решил магазините да останат отворени. Въпреки това банковите клонове и магазините са взели мерки срещу хулигани и са затворили с метални решетки витрините си. Очаква се учениците от двете градски прогимназии и двете гимназии да не се явят на учебни занятия, за да участват в протестните демонстрации.

Според неофициални информации майката на застреляния на 6 декември миналата година Алексис – Джина Цаликян няма да присъства на делото. Тя ще бъде представена от нейните адвокати. Очаква се адвокатът на обвинените Алексис Кугяс да поиска прекъсване на делото, което означава, че ако искането му бъде прието след началото на заседанието, то ще бъде прекъснато за срок от няколко дни и след това ще бъде продължено при същия съдебен състав.

През изминалата седмица Джина Цаликян поиска министър-председателят да се намеси по случая. Тя изпрати писма до Георгиос Папандреу и до прокурора от Върховния съд Йоанис Тенте, в които за пореден път поиска делото срещу убийците на сина й да се проведе в Атина, а не в Амфиса. В тях тя отново съобщаваше за трудностите, свързани с предвижването на семейството до провинциалния град.

Единственият начин да се стигне до Амфиса от Атина е да се вземе междуградски автобус от автогара Лиосион. Той изминава дистанцията от 200 километра за три и половина часа, за да стигне до селището Итеа. Вторият автобус изминава още 13 километра за нови 20 минути. Така само в едната посока при нормални метеорологични условия този, който иска да следи процеса трябва да пътува около 4 часа.

В писмото до прокурора Йоанис Тенте г-жа Цаликян съобщава и за пропуски и грешки, допуснати по време на предварителното следствие и призовава грешките и пропуските да не бъдат продължавани и на делото на 20 януари. По-конкретно г-жа Цаликян говори за това, че следствието не е разгледало вероятността от извършването на допълнителен опит за убийство, на ученика Н.Р., който в показанията си е съобщил, че обвиняемият Епаминондас Корконеас „стрелял към него”. Полицаите не потърсили и втория куршум, изстрелян от Корконеас. Също така не било разгледано служебното досие на обвиняемите с цел да се види дали имат дисциплинарни наказания и да се направи оценка на личността им. Според г-жа Цаликян изборът на Амфиса за делото създавал множество въпроси, между които и този защо прокурорът не бил призовал важни свидетели.

Категории: Алексис Григоропулос дело убийство АмфисаКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus