Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Днес се откри Солунският панаир

08 Септември 2012 / 16:09:18  GRReporter
2277 прочитания

 

Министър-председателят Андонис Самарас откри днес 77я Международен Солунски панаир. Посещението му в града продължи по-малко от три часа. След водосвета той се обърна с поздравление в изява пред ограничена публика. Последва кратка среща с ръководствата на институциите - Международния панаир, Хелекспо и Гръцката организация за външна търговия.

Министър-председателят подчерта в началото на речта си, че Гърция преживява една различна година и е достигнала до най-критичната точка. Той заяви, че "Това са последните съкращения и се опитваме да не са хоризонтални...Дълговете ще бъдат приспаднати и щом получим следващия транш, ще има ликвидност "

Междувременно приблизително сто човека, носещи знамената на СИРИЗА се опитаха да разпънат пано на Бялата кула, но им беше попречено от полицаите .

От вчера в Солун се намира и Министърът на развитието Костис Хадзидакис, който имаше редица срещи с представители на производителния сектор, а днес говори на Общото събрание на Централния съюз на търговските камари.

В неделя щафетата се поема  от председателя на ПΑСОК Евангелос Венизелос, който ще говори на среща в Панаирното градче под надслов "Едно спечелено, а не загубено поколение" пред млади бизнесмени, земеделци и учени. Председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас, който е днес в Солун като демонстрант, през следващия уикенд ще посети отново града, като посещението му ще включва обиколки по павилионите, реч пред производители и пресконференция. И генералният секретар на Комунистическата партия Алека Папарига е днес в Солун, а довечера ще говори на 48я Фестивал  на комунистическата младеж на Гърция.

В следобедните часове работещи, пенсионери, безработни, младежи, членове на професионални, политически, обществени и спортни организации,  ще протестират в центъра на града срещу правителствената политика.

Първи знамето на протеста  пред Бялата кула ще развеят униформените (полицаи, пожарникари, пристанищна полиция). Привържениците на футболния отбор Ираклис  протестират заради неуредените въпроси относно групата, в която ще се състезава отборът. Пред Международния панаир ще e сборният пункт на Федерацията на профсъюзите и Работническия център на Солун. Към тях се очаква да се присъединят демонстранти от СИРИЗА, начело с Алексис Ципрас. В 18:00 ч. на площад Аристотел се събират привържениците на Общоработническия фронт за борба в присъствието на Алека Папарига. По същото време се събират и привърженици на анархистите и извънпарламентарната левица.

Заради отмяната на речта на министър-председателя пред Конгресния център Велидио в събота вечерта, стратегията на протестите е различна, тъй като различните групи ще протестират в различни посоки. Планирани са 5 различни сборни пункта и поне 4 различни маршрута със също толкова крайни точки, което създава неимоверни трудности на полицията. 3500 полицаи от Атина и други области на страната ще бъдат разположени в две основни точки - Министерството на Македония и Тракия и Конгресния център Велидио. Ще бъдат поставени и метални препятствия. Полицаи ще съпровождат и различните демонстриращи групи, както и ще охраняват някои точки в града- възможни обекти на атака.

 

Категории: международен панаир Солун Андонис Самарас протести Алека Папарига Алексис Ципрас Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus