Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Днес е премиерата на първите есенни намаления

01 Ноември 2013 / 16:11:22  GRReporter
1425 прочитания

Днес започват и ще ще продължат до 9 ноември първите междинни есенни разпродажби, както бяха определени с измененията в последния закон 4177/2013.

Според новия закон, продажбата на стоки или предоставянето на услуги на намалени цени, т.е. разпродажбите, вече са разрешени четири пъти годишно, както следва:

а) Редовни разпродажби: от втория понеделник на януари до края на февруари, и от втория понеделник на юли до края на август,

б) Междинни периоди на разпродажба: първата десетдневка на май и първата десетдневка на ноември.

По време на разпродажбите освен изписването на старата и новата цена на стоките и услугите, които се продават с отстъпка, се разрешава и изписването на процента намаление. През всички останали периоди на промоции се разрешава само ясното изписване на старата и новата цена на стоките или услугите. Според формулировката на закона, изписването на процента се разрешава вече само за разпродажбите и се забранява при промоционалните кампании.

Националната федерация за гръцка търговия се надява мини периодът на междинните разпродажби да донесе максимални резултати за търговците и потребителите.

Ще бъдат ли отворени магазините в неделя, 3 ноември?

Същевременно, според чл. 16 от закона, търговските обекти в цялата страна могат да работят при желание в неделя, 3 ноември, т.е. първата неделя от междинния период на разпродажби.

Въз основа на решенията, съгласувани с министерството на регионалното развитие, префектурите, Националната федерация за гръцка търговия и Търговските дружества, от последните ще зависи дали ще призоват членовете си да работят в неделя или не.

Федерацията на частните служители в Гърция обаче е обявила за неделя общогръцка 24-часова стачка в търговския бранш.

От данните, с които разполага до момента Националната федерация за гръцка търговия, от 177 местни търговски дружества 32% са отговорили положително на въпроса дали ще работят в неделя, а 63% - отрицателно. 5% оставят на търговците да решат дали да отворят или не.

Атинското търговско дружество обяви работно време от 11:00-18:00, в Солун – 11:00-17:00, в Пирея – 11:00-15:00, а работното време, посочено в закона е 11:00-20:00.

Във всеки случай Националната федерация за гръцка търговия е поискала от всички търговски дружества, без значение дали ще решат да препоръчат на членовете си да работят в неделя или не, да я информират за ефекта, който ще има от гледна точка на посещаемостта, оборота, приходите и разходите във всеки местен пазар на страната, междинният период на разпродажби и възможността за работа по желание в първата неделя на всеки период.

 

 

Категории: есенни разпродажби Национална федерация за гръцка търговия търговски дружества
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus