Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дългове задушават гръцката икономика

30 Юни 2014 / 11:06:18  GRReporter
744 прочитания

Просрочени задължения на домакинства и компании към банки, осигурителни фондове и хазната, на обща стойност 159 милиарда евро или 87% от БВП, ще се озоват принудително на масата за преговори между правителството и надзорната тройка.

Става въпрос за една кошмарна ситуация, следствие от насилственото свиване на бизнес дейността и на доходите през последните четири години, която представлява спирачка пред всеки опит за възстановяване на икономиката. Големият частен дълг заплашва жизнеспособността на домакинства и фирми, държавния бюджет, капиталовата адекватност на банките, както и осигурителната система.

По време на предстоящото посещение на тройката в средата на юли, правителството ще постави пред кредиторите искането за нова регулация на дълговете към хазната и осигурителните фондове и плащането им на повече вноски, докато не бъде спряна тенденцията към тяхното повишаване. Правителството ще представи също така и плана на Банката на Гърция за уреждане на банковите заеми на фирми и домакинства. Без вземането на мерки се смята за непостижимо тези дългове да бъдат погасени в обозримо бъдеще, тъй като подобно нещо предполага връщането на икономиката към бърз растеж и значително увеличаване на доходите.

Съществуващите дългове, отчитани към днешна дата от официални източници, са следните:

1. Въз основа на официалните данни на финансовото министерство, размерът на просрочените задължения към хазната към 31 май 2014 достига 66,4 милиарда евро.

2. Според управителя на Банката на Гърция Янис Стурнарас, заемите „на червено“, т.е. онези заеми, които вече не се погасяват от физически или юридически лица, възлизат на 77 милиарда евро.

3. Просрочените задължения към осигурителните фондове достигат сумата от 15,5 милиарда евро, според последните данни на Федерацията на работещите в осигурителните фондове.

Така общият размер на просрочените задължения възлиза на астрономическата сума от 158,9 милиарда евро (или 87,3% от БВП), в резултат на което се блокира дейността на хиляди фирми, както и финансовите сделки на хиляди домакинства.

Сериозното увеличение на просрочените задължения и в трите категории се дължи на дълбоката рецесия, довела до загуба на БВП в размер на 21% или 51 милиарда евро от 2008 насам, на свиването на доходите с 30%-35%, на закриването на 900 000 работни места и на по-нататъшното намаляване на разполагаемия доход, поради високите данъци, с които се облагат доходи и недвижими имоти.

 

 

Категории: просрочени задължения осигурителни фондове БВП преговори надзорна тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus