Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Димитра Папандреу: «Само Андреас би могъл да спаси Гърция днес»

07 Август 2011 / 14:08:47  GRReporter
3314 прочитания

Жената, която живя с основателя на ПАСОК през последните 10 години от живота му, споделя думи, мисли, образи, емоции. С вълнение, с вечна преданост, но и с горчивина. Димитра говори за нейния Андреас пред People.

Αко днес Андреас беше жив, вярвате ли, че нещата в Гърция щяха да са различни?

Не обичам да тълкувам Андреас. Въпреки това, след като съм изучавала делото му и съм живяла 10 години до лидера, но и до човека Андреас Папандреу, съм сигурна, че нямаше да остави нещата да се развият по този трагичен за всички гърци начин. И с болезнения развой, който е приела ситуацията в страната, съм уверена, че само един Андреас Папандреу би могъл днес да спаси Гърция. Но за съжаление вече го няма.

Чувствате ли се пренебрегната от партията, която той самият създаде, от политическите му приятели и децата му?

Ясно е, че за повечето от тях съм нежелана, persona non grata. Защото аз бях човек, който стана пречка за развитието на събитията. Андреас трябваше да е напуснал политическата сцена, но и живота, много по-рано. Не си тръгна тогава, когато смятаха някои от тези, които изброихте – всички знаят кои са те. Защото една обикновена, но и динамична жена, каквато бях аз, го задържа жив за по-дълго време, само със силата на любовта си. И понеже всички искаха Андреас да умре, приписаха на мен годините, които живя повече. Огромната любов обаче, която дадох на Андреас, беше в крайна сметка неговият стимул за живот.

Обичали ли сте в друг мъж по начина, по който обичахте Андреас?

Никого! Андреас беше и е единствената любов в моя живот. Беше абсолютната любов и съм щастлива, че Бог ме благослови да я преживея. Може би съм била родена, за да дам любов на този човек.

Бихте ли искали да имате дете от него?

Да.

А не сте ли опитвали, докато бяхте заедно?

Не. Ситуацията беше такава, че не го позволяваше: болести, болници, съдебни процеси, непрекъснати избори, напрегната работа, задължения на премиер. Да се грижиш за един такъв човек не беше никак лесно.

 

Категории: Димитра Папандреу Андреас Папандреу ПАСОК People
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus