Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дим, силна музика и популизъм за Независимите гърци срещу слаб митинг, но пък с имигранти за ПАСОК

04 Май 2012 / 23:05:09  Анастасия Балездрова
1875 прочитания

С пламенни речи, димки, светлини, въздействаща музика и силни лозунги приключи краткият, но много интензивен предизборен период в Гърция. Центърът на Атина се превърна в театър, на който двама политици избраха две символични места, за да изпратят последното си послание към нерешилите за кого ще гласуват гърци.

Още на излизане от метрото хората бяха посрещани от поне седем души, които раздаваха предизборни брошури на кандидатите за депутати на „Независимите гърци”. След като събираха цял пакет, половината от който изпадаше по паважа те се отправяха към пъстрата тълпа на пешеходната улица Дионисиу Ареопагиту, в подножието и пред новия музей на Акропола.

Повечето носеха в ръцете си гръцкия национален флаг, както и по-малки по размер знаменца с логото на партията. Звучеше песен, възхваляваща родината, която бе прекъсвана от време на време от лозунга, произнесен с патетичен глас от водещия митинга член на партията. Хората се разполагаха по прдължението на улицата, като пред трибуната бяха събрани най-пламенните. Някои се събраха в градинките отстрани, за да могат да видят отблизо своя вдъхновител.

„А сега нека посрещнем лидера на Независимите гърци Панос Каменос”, извика в микрофона той и гласът му бе моментално покрит от овациите на няколкостотинте привърженици на партията. „Христос воскресе”, каза лидерът, а хората отдолу му отвърнаха с познатото „Воистина воскресе” с един глас. След това той произнесе лозунга „Ние сме много. Ние сме независими. Ние сме гърци” и го повтори много пъти след това. Удивително бе колко много пъти използва в речта си думата „гърци”.

Панос Каменос заяви, че от партията неслучайно са избрали конкретното място за последния предизборен митинг. „Тук Аристотел и Платон са говорели за морала. Е, ние сме тези, които ще го върнем днес в страната. Акрополът и Партенонът са бъдещето, а миналото е къщата на един от тези, които откраднаха държавни пари чрез офшорни фирми”, каза той визирайки луксозния имот е неокласически стил, който изпрати бившия министър Акис Цохадзопулос и съпругата му зад решетките.

Пресипнал от непрекъснатите речи, които изнася на доста висок глас Панос Каменос обвини ПАСОК и Нова демокрация, че са предали Гърция „на чужденците” и заяви категорично, че страната не е за продан.

Репликата му: „В неделя Гърция ще възкръсне” бе последвана от продължително скандиране на името на страната. „Отначало ни обявиха за кмунисти, после за крайнолеви, после за „опашка” на ПАСОК и т.н. Това, което трябва да знаят е, че ние сме просто гърци и докато дори и само един от нас е жив страната ни не може да бъде залагана”.

„Предатели, предатели”, викаха привържениците на партията, когато лидерът каза, че някои са нарекли партията опасна. „Да, опасни сме за онези, които откраднаха, заложиха Гърция и лишават децата ни от техните мечти. Нека да приготвят самолетите и хеликоптерите си, защото в неделя вечерта те ще бъдат обявени за персони нон грати в Гърция”. Една вълна от ръкопляскания, одобрителни подсвирвания и светлинни бомбички заляха множеството.

В същото време сърцето на гръцката столица се готвеше да приюти централния предизборен митинг на ПАСОК. Всички улици около площад Синтагма бяха затворени, а на всеки ъгъл имаше полицаи. Групите от възрастни хора с неотменните зелени флагчета със символа на ПАСОК- слънцето не можеха да изпълнят дори и половината от разстоянието, което заемат участниците в един среден по големина протест.

Около 1 500 участници изпълниха само средната част на площада, на който бяха поставени поне два гигантски екрана, за да могат всички да виждат, а не само да чуват гласа на лидера.

Той се появи в горната част на стълбите и слезе на площадката, посрещнат от възторжени възгласи, ръкопляскания, дъжд от зелени парченца станиол, факли и много дим.

Евангелос Венизелос се обърна към привържениците на партията си с фразата „граждани на Атина” и им благодари за „вълнуващия прием”. Тя очевидно имаше за цел да го свърже с дядото на бившия премиер, Георгиос Папандреу и неговото историческо обръщение: „Народе на Атина”. Лидерът на „зелените” призова всички да гласуват за партията му, „не за самостоятелно правителство, а за самостоятелна Гърция”.

По време на речта някои се опитаха да разгърнат бяло пано в знак на протест, но опитът им беше осуетен много бързо. Сред хората сновяха сътрудници на кандидатите за депутати, които раздаваха предизборните им визитки и брошури. Предшественикът на Евангелос Венизелос на кормилото на партията, Георгиос Папандреу не присъства на митинга. За сметка на това там беше министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, чието лице бе присвито в една много решителна гимаса.

Категории: Политика предизборни митинги Независими гърци ПАСОК популизъм имигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus