Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Деветте месеца на 2010 се оказаха успешни само за големите банки в Гърция

01 Декември 2010 / 18:12:43  GRReporter
4440 прочитания

Независимо от трудната икономическа ситуация в последната година, резултатите от първите девет месеца на 2010 се оказаха положителни за двете най-големи търговски банки в Гърция - Националната банка на Гърция и Eurobank EFG. Бързите реакции на банковите мениджъри и прегрупирането на усилията в условията на финансова стагнация бяха възнаградени и двете финансови институции представиха сериозна капиталова адекватност. Резултатите показват, че Националната банка на Гърция завърши третото тримесечие на 2010 година с 259 милиона евро нетна печалба, а Eurobank EFG с 60 милиона евро.

Изпълнителният директор на Националната банка Апостолос Тамвакакис подчерта, че независимо от ограниченията в макроикономическата среда управляваната от него финансова институция е успяла да задържи сравнително висока ликвидност и положителен баланс. Лихвеният доход на компанията за деветте месеца на 2010 година достига 3,1 милиарда евро и отбелязва повишение със 7% в сравнение със същия период на 2009 година. Нетният лихвен марж се движи около 4%. Обхватът на необслужваните заеми от прогнозите е 63%, съотношението на кредити към депозити на корпорацията е 99%, а специално в Гърция 87%, което се отдава на увеличение на ликвидността. Капиталовата адекватност Tier I след увеличението на капитала тази есен е 13,1%. В Гърция приходите на компанията са се увеличили с 3% и достигат 2,161 милиарда евро, а загубите възлизат на 181 милиона срещу 593 милиона евро печалба. Загубите се дължат на увеличаването на данъчната тежест с 93 милиона и предимно от загуби от портфейла от облигации на стойност 338 милиона срещу 318 милиона евро печалба през първите девет месеца на 2009 година. Във югоизточна Европа печалбата през първите девет месеца на тази година е 67 милиона евро.

Добра капиталова адекватност представи първите девет месеца 2010 година и Eurobank EFG, които въпреки икономическия спад и по-ниските нетни приходи с 62% в сравнение със съответния период на миналата година, завърши третото тримесечие на 2010 година с 60 милиона евро печалба. Капиталовата адекватност Tier I на търговската банка е 10,7%. „Въпреки трудните условия, които преобладават през последното тримесечие, нашата корпоративна група е успя да подобри показателите за капиталова адекватност и за засилване на ликвидността си в третото тримесечие на тази година, чрез увеличение на депозитите и успешни сделки в международния междубанков пазар” заяви изпълнителният директор на Eurobank EFG Николаос Нанопулос. Той каза, че въпросите свързани с капитала и ликвидността остава основен приоритет на финансовата институция и чрез целенасочени действия, които вече в ход консолидацията на финансовите показатели ще продължи и в близко бъдеще. Корпоративната група на Eurobank EFG намали оперативните разходи с 3% тази година и увеличи на клиентските си депозити през третото тримесечие до 43,6 милиарда евро, основно в чужбина. Нетният лихвен доход възлиза на 1,7 милиарда евро, определени 1,9% спрямо съответния период на миналата година, а приходите от такси и комисионни на банкови и застрахователни операции остава на нивото от предходните девет месеца.

Не толкова успешни обаче са резултатите на по-малките търговски банки в Гърция. Пощенска банка отбелязва загуби за първите девет месеца на годината от 53,09 милиона евро. Загубата за същия период на Attica Bank след облагане с данъци е 3,9 милиона евро. За деветте месеца на 2009 година банката е имала печалба от 8,9 милиона евро. На върха на вълната обаче се задържа банка Пиреос, която до септември включително отбеляза 41 милиона евро печалба след данъци. Ефектът на икономическата криза в Гърция остава отчетлив, като сравним резултатите от миналата година, когато след данъци печалбата на Пиреос за деветте месеца на 2009 е била 219 милиона евро.

В същото време Банката на Гърция съобщи, че влиза в действие пакетът от държавни гаранции в размер на 25 милиарда евро, който ще даде възможност на банките в затруднение да се финансират чрез програмата. Предвидени са между три до четири милиарда евро за четирите най-големи търговски банки в Гърция и тези средства ще са насочени за увеличаване на ликвидността на пазара. Това стана ясно на срещата на управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос със Съюза на гръцките банки в присъствието на финансовия министър Георгиос Папаконстантину. 

Категории: ИкономикаКомпании банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus