Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Детски надбавки за дъщеря – депутат

24 Март 2014 / 12:03:38  GRReporter
1397 прочитания

Ожесточен спор избухна между депутатката от СИРИЗА Зои Констандопулу и неделното гръцко издание Real News , след като вестникът публикува документ, според който нейната майка е получавала незаконно детски надбавки през последните 18 години.

Майката на депутатката, Лина Алексиу е журналистка и дългогодишен член на Съвета за надзор на гръцките радиостанции и телевизии. Според представения документ фондът за осигуряване на работещите в медиите е преустановил изплащането на детски надбавки към нея едва през ноември 2013, 18 години след като Зои Констандопулу и 12 – нейната сестра Василики - Йоанна са навършили пълнолетие.

В късния неделен следобед  Лина Алексиу отговори с писмено съобщение, в което не отрича, че е получавала надбавките и обвинява за това осигурителния фонд. В текста тя посочва, че тя и други около 400 журналисти „плащат за бюрократичния и лош начин на действие на един остарял административен механизъм”.

Според Алексиу публикацията на Real News е открито тенденциозна. Освен това тя обвини нейния автор, че не я е потърсил за да уточни с нея информацията и обяви, че ще подаде съдебен иск с цел да „защити журналистическата етика”.

На публикацията реагира и дъщеря й Зои Констандопулу. Тя определи репортажа като „удар под кръста”. В открито писмо лявата депутатка заяви, че един въпрос, по който тя няма отношение е бил представен от вестника едностранчиво и по начин, който заблуждава читателите.

От вестника отговориха, че Лина Алексиу практически не е отговорила на публикацията по същество и я зоват за отговори на конкретни въпроси по случая. В същото време препоръчват на Зои Констандопулу „да навърши политическо пълнолетие и да посъветва майка си да върне на фонда парите, които е получавала незаконно в продължение на толкова години”.

Темата стана обект на стотици коментари в медиите и социалните мрежи. Появиха се и снимки, които представят депутатката като 4-годишно момиченце на детска площадка.

Според други коментатори проблемът не е толкова в сумата, която е получавала Лина Алексиу – 28 евро на месец, колкото реакцията на СИРИЗА и приятелски настроените към партията профили на потребители в социалните мрежи.

„Докато Real News „поливаше” позитивната популярност на СИРИЗА всичко беше наред и глобите от Надзорния съвет на медиите според левите „имаха за цел да заглушат всеки глас, който е срещу меморандума”. Когато верижната реакция стигна до Зои и майка й, вестникът и неговият издател Никос Хадзиниколау преминаха в групата на онези, „които не искат да платят несправедливо наложените от Съвета глоби, държат се неконтролируемо, хвърлят кал срещу личности и т.н.”.

Спорът тепърва се разгаря и е много вероятно продължението му да се случи в съдебната зала.

В същото време според статия в друг вестник – „Елевтерос типос” служителите на гръцкия парламент, които се пенсионират получават еднократна помощ суми над 81 900 евро. И това въпреки поставения таван за еднократната помощ при пенсиониране на държавни служители до 40 000 евро.

Служителите в парламента обаче за пореден път са третирани като „богопомазани”. Според публикацията те ще получават по 1,8 заплати за година трудов стаж. Това означава, че служител с 35-годишен стаж ще получи като еднократна помощ при пенсионирането си 63 заплати.

Заслужава да се отбележи, че всичко това е валидно след намалението на сумите с решение на председателя на парламента Евангелос Меймаракис. Досега служителите в парламента получаваха като еднократна помощ 87,5 заплати, т.е. най-малко по 113 500 евро.  

Категории: Политика Зои Констандопулу СИРИЗА детски надбавки служители на парламента еднократна помощ при пенсиониране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus